Yakın isimler servetlerini yurt dışına kaçırmaya çalışıyor, ABD'de iş arıyor

Guardian'ın haberine göre Orban'a yakın isimlerin "ganimetleriyle" dolu olduğu iddia edilen özel jetler Viyana'dan kalkıyor ve Orban iktidarı döneminde zenginleşenler varlıklarını yurt dışına taşımak için zamana karşı yarışıyor.
Öte yandan Orban'a yakın üst düzey isimler, ABD'deki MAGA (Make America Great Again) bağlantılı kurumlarda iş bulma umuduyla vize seçeneklerini araştırıyor.
Bu durum, Orban yönetimini geride bırakmaya hazırlanan Macaristan'ı saran büyük değişimin bir yansıması. Orbán’ın 2010 yılında iktidara gelmesinden bu yana, lider ve Fidesz partisiyle bağlantılı dar bir çevre, büyük ölçüde ülkenin ekonomisi üzerindeki kontrollerini genişletmeleri ve AB destekli kamu altyapı ihaleleri sayesinde devasa servetler edindi.
Varlıklarını Suudi Arabistan, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne kaydırıyorlar
Seçimden bu yana The Guardian, bu yakın çevreden üç ismin varlıklarını yurt dışına kaçırmaya başladığını öğrendi. İki Fidesz kaynağına göre servetler Suudi Arabistan, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Orta Doğu ülkelerine aktarılırken, bazıları da gözlerini Avustralya ve Singapur'a çevirmiş durumda.
Bu ayki seçimlerde büyük bir zafer elde eden muhalefetteki Tisza partisinin lideri Péter Magyar, Fidesz ile bağlantılı kişilerin, yeni hükümetin mayıs başında göreve başlamasından önce servetlerini hesap verebilirlikten korumak için yarış halinde olduklarını belirtti. Magyar, "Orban bağlantılı oligarklar, on milyarlarca forinti Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Uruguay ve diğer uzak ülkelere aktarıyor" dedi.
Başsavcıya, emniyet müdürüne ve vergi dairesi başkanına çağrıda bulunarak, "suçluların gözaltına alınmasını" ve iadelerinin zor olacağı ülkelere kaçmalarına "izin verilmemesini" istedi.
Magyar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ayrıca bazı oligark ailelerinin şimdiden ülkeyi terk ettiği bilgisine ulaştım. Gelen raporlara göre, birçok nüfuzlu oligark ailesi çocuklarını okuldan aldı ve ülkeden ayrılmaları için güvenilir güvenlik personelleri ayarlıyor."
Orban, ABD'ye gidecek
Fidesz'e yakın bir kaynağın Guardian'a verdiği bilgiye göre, AB'nin en uzun süre görev yapan liderinin, FIFA Dünya Kupası'nın başlangıcına denk gelecek şekilde Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmesi ve muhtemelen birkaç hafta orada kalması bekleniyor. Kaynak, bu gezinin 12 Nisan seçimlerinden çok önce planlandığını söyledi.
Orbán'ın tam olarak nereye seyahat edeceği bilinmiyor, ancak en büyük kızı ve damadı geçen yaz New York'a taşınmıştı.
Washington'daki bir ABD hükümet kaynağı ve Fidesz içinden bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Fidesz ile bağlantılı diğer üst düzey isimler de ABD çalışma vizesi için başvuruda bulunuyor ve uzmanlıklarını Cumhuriyetçi partiyle bağlantılı kurumlarda kullanmayı umuyorlar.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

Beyaz Saray Muhabirleri Yemeği'ne saldıran hakkınd...

Trump’a saldırı girişiminde güvenlik zafiyeti: Sal...

İran: Hiçbir koşulda Hürmüz Boğazı’nı önceki halin...

Türkiye 'Sefalet Endeksi'nde 3. sırada

Suriye'den sıkılan kurşun sınırı aşarak Türk profe...






