Otomobillerde yeni güvenlik riski: Aracınızın kontrolü gerçekten sizin elinizde mi?

İsveç'teki Göteborg Üniversitesi ve Chalmers Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, otomobillerin giderek artan dijital bağlantılarının oluşturduğu güvenlik risklerini inceledi.
Journal of Software Quality dergisinde yayımlanan çalışmada, daha önce bildirilen 413 otomotiv yazılımı güvenlik açığı analiz edildi. Açıkların yüzde 36,2'sinin araçlara dışarıdan bağlanan uygulamalarla ilişkili olduğu belirlendi.
Araştırmacı Srijita Basu, mobil uygulamalar ve bulut hizmetlerinin araçların konum, kullanım ve sahiplerine ilişkin bilgileri depolayabildiğini belirtti. Bu sistemlerdeki güvenlik açıklarının kişisel verilere yetkisiz erişime yol açabileceğini söyledi.
Araç kontrol sistemleri de risk altında olabilir
Araştırmacılar, eğlence ve iletişim sistemlerindeki güvenlik açıklarının, yeterli koruma bulunmaması durumunda aracın diğer elektronik sistemlerine erişim için kullanılabileceğine dikkat çekti.
Benzer bir risk 2015 yılında Jeep Cherokee üzerinde yapılan bir güvenlik testinde ortaya konmuştu. Araştırmacıların aracın sürüş işlevlerine uzaktan müdahale edebilmesinin ardından Fiat Chrysler, yaklaşık 1,4 milyon aracı geri çağırmıştı.
Yeni araştırmada ayrıca otomotiv yazılımlarında kullanılan 20 açık kaynaklı proje incelendi ve 827 güvenlik açığı bulunan yazılım kütüphanesi tespit edildi.
Araç sahiplerine güvenlik uyarısı
Araştırmacılar, otomobil üreticilerinin yazılımları düzenli olarak denetlemesi ve kritik sürüş sistemlerini dış bağlantılardan koruması gerektiğini vurguladı.
Araç sahiplerine ise yazılımlarını güncel tutmaları, güçlü şifreler kullanmaları ve bağlantılı uygulamaların erişim izinlerini kontrol etmeleri önerildi.
Çalışmada, tespit edilen her güvenlik açığının uzaktan saldırıya veya araç kontrolünün ele geçirilmesine olanak sağlamadığı da belirtildi. Araştırmacılar, güvenliğin sağlanmasında temel sorumluluğun üreticiler ve yazılım tedarikçilerinde olduğunu ifade etti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

PROF. DR. ŞERİF ALİ TEKALAN

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH


Cumhuriyet Bayramı Töreninde YENİ Parti vekillerin...

Cezaevinden tahliye edilen Üsküdar Belediye Başkan...

KRT TV’de mülkiyet değişiminin ardından yönetim şe...

Özel okul öğretmenlerine yeşil pasaport teklifi: 1...

Google’dan yapay zeka reklamları hamlesi: Uluslara...







