Somali şehit eğitimcilere ağlıyor

En zor şartlarda bile eğitim faaliyetlerinden vazgeçmediler.. Bir valize sığdırdığı hayatı bir tabuta sığdırarak memleketlerine dönüyorlar.. Fedakarlıklarıyla örnek oldular.. Somali'de şehit olan eğitimciler için gıyabi cenaze namazı kılındı, hatimler indirildi.

Sevgi tohumları ektiler

Türkiye'den 7.500 km uzaklıkta Somali'de şehit düşen fedakar eğitimcilerin görev yaptığı Kıblenema Türk Okulu "Şehitlerimiz için iki okulumuzda gıyabi cenaze kılıp dualarımızı gönderdik. İlk günden beri bizi yalnız bırakmayan, ailesinden uzakta olan bizlere kanat geren velilerimiz ve öğrencilerimiz. Şehitlerimiz için, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, velilerimizle hatimler yapıp, dualar ettik. Rabbim kabul etsin. ." mesajını paylaştı.






Somali'de okul servisine yönelik terör saldırısında şehit olan Mardinli öğretmen Hıdır Çalka (36) İstanbul'da toprağa verildi. Son yolculuğunda Çalka’yı eğitim gönüllüleri yalnız bırakmadı.

Geçen 30 Mart’ta iç savaşın yaşandığı Somali’nin başkenti Mogadişu’da okul servisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda vefat eden matematik öğretmeni Hıdır Çalka ve Türkçe öğretmeni Kemale İsmailova’nın cenazesileri, dün Mogadişu-İstanbul tarifeli uçakla Atatürk Havaalanı’na getirildi. Azerbaycan vatandaşı olan Kemale İsmailova’nın cenazesi Bakü’ye uğurlanırken Hıdır Çalka’yı ailesi gözyaşlarıyla aldı. Çalka, Zeytinburnu Kozlu Mezarlığı’na defnedildi.

Eşi, Hıdır Çalka’nın tabutuna sarılıp ağladı


KOMŞULARI TÜRK BAYRAĞI ASTI

Hıdır Çalka’nın İstanbul Yenibosna’da oturan ailesi taziyeleri, Mardin Yalımköy Derneği’nde kabul etti. Ailenin komşuları balkon ve pencerelerine Türk bayrakları asarak şehide sahip çıktı. Türkiye’de okuyan Somalili üniversite öğrencileri de taziye evine geldi. 

Şehit öğretmen Hıdır Çalka'nın minik Akif''i babasına son kez böyle baktı


8 YILDIR AFRİKA’DAYDI

Mogadişu’da Bedir Türk Lisesi’nde öğretmenlik yapan 2 çocuk babası Hıdır Çalka, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden mezun. Matematik öğretmeni 36 yaşındaki Çalka, 8 yıl Kenya’da görev yaptıktan sonra Somali’ye gitti. 6 aydır da Somali’deydi. Teröristlerin saldırısında Çalka ile birlikte 6 kişi vefat etti. Bunlardan biri olan Kemale İsmailova Türkçe öğretmenliği yapıyordu. Yaralıları ve cenazeleri alması için Somali’ye güvenlik gerekçesiyle ambulans uçak gönderilmedi. Tarifeli uçakla getirildiler. 

BU YAZ SOMALİ’YE GİDECEKTİK


İstanbul’da yıllarca esnaflık yapan Baba Mehmet Çalka, oğlu ile gurur duyduğunu anlattı. Çalka, “Her hafta telefonla görüşürdük. Hiçbir zaman ihmal etmezdi bizleri aramayı. Yıllardır yurt dışında yaşadığı için artık alışmıştık onun hasretine. 10 yıl önce benden Kenya’ya gitmek için müsaade istedi. Bende ‘git tabi ki oğlum’ dedim. Her zaman bizi Somali’ye götürmek istediğini söylerdi. Belki bu yaz Somali’ye onun görev yaptığı yerleri görmeye gidecektik” dedi.

Somalili öğrenciler şehit öğretmenin babasına ‘artık biz sizin oğlunuzuz’ dediler.


Şehit öğretmen Hıdır Çalka'nın amcası Zeki Çalka, yeğenini şu sözlerle anlattı: “Hıdır'ın varı yoğu öğrencileriydi. Senede bir kez izinli geliyordu. O zamanlarda bile bize hep öğrencilerinden bahsederdi. Somali'deki öğrencilerin yoksulluğunu anla tıyordu. O gençleri, çocukları faydalı bir insan olması için uğraşırdı. ‘Orada nasıl geçiniyorsunuz' diye sorununca hep şükrederdi. ‘O insanlara biz ayak uydurduk. Kıt kanat geçiniyoruz yeter ki Allah bizden razı olsun' diyordu. Bir kere olsun şikayet etmedi. Böyle bir saldırı ilk defa olmuş. Şehit olmak ona nasip oldu.”

SOMALİLİ BAKANLARDAN TAZİYE



Somali'deki resmi kurumlardan çok sayıda yetkili vefat eden öğretmenlerin yakınlarına taziye ziyaretlerinden bulundu. Somali Mogadişu Valisi Muhammed Nur ve Milli Eğitim Bakanı Isse Muhammed Ahmed, şehit öğretmenlerin okulunu ziyaret ederek desteklerini sundu.

Milli Eğitim Bakanı Ahmed ile Somali Güvenlik Bakanı Abdurrezzak Ömer Muhammed, vefat eden öğretmenlerin aileleriyle bizzat ilgilendi. Hıdır Çalka'nın evine taziyeye giden iki bakan, şehit öğretmenlerin cenazelerinin Somali'deki havaalanından kendi uğurladı.



GÜN BOYU KUR'AN OKUDULAR

SOMALİLİ ÖĞRENCİLER GÜL VE LOKUM DAĞITTI

Türkiye'de yaşayan Somalili öğrenciler şehit öğretmen Hıdır Çalka'yı son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Hıdır Çalka'nın cenaze törenine katılan Somalili öğrenciler şehit öğretmenlerine dua ederken, taziye için gelenlere lokum ikramında bulundular. Ahmet Muhammed, “Biz iki kardeş ülkeyiz. Oradaki saldırı bizi çok üzdü. Biz de acılara ortak olmak için geldik” dedi.












Mardin'de dünyaya gelen 7 kardeşli bir ailenin çocuğu olan şehit öğretmen Hıdır Çalka, ömrünü öğretmenliğe adamıştı. İzzet Baysal Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra gönüllü olarak Kenya'nın yolunu tuttu. 37 yaşındaki vefakar öğretmen, 10 yılını Kenya'da eğitim faaliyetleriyle geçirdi. 8 ay önce ise gönüllü olarak Somali'ye gitti. Eşini, 2 çocuğunu ve 3 valizini alarak başkent Mogadişu'ya gitti.ONLARIN HAYATLARI VALİZLERİNDEN İBARETTİ



<< Önceki Haber Somali şehit eğitimcilere ağlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER