Sterlin sert düştü, İngiltere siyaseti karıştı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Eylül 27 2022
Paylaş
X Post
Sterlinin dolar karşısındaki sert düşüşü İngiltere siyasetini karıştırdı. Muhalefetteki İşçi Partisi, bazı yatırımcıların hükümetin planlarını önceden bildiğini ve buna göre pozisyon almış olabileceğini iddia etti.
İngiltere’de sterlindeki sert düşüş Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i hedef tahtasına oturttu. Muhalefetteki siyasiler bazı milyarder yatırımcılarının bakanın açıklamasını önceden bildiğini ve buna göre pozisyon alarak ‘küçük servetler’ kazandığını iddia etti ve düzenleyici kuruluşu göreve çağırdı.
Sterlin dün dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesi olan 1,03’a gerilerken sonrasında İngiltere Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için faiz oranlarını artıracağı yönündeki söylentilerle birlikte kısmen toparlandı.
Sterlin’deki çöküş Kwarteng’in büyük vergi indirimlerini de içeren mini bütçe sunumunun ardından geldi. Guardian’ın aktardığına göre, muhalefetteki İşçi Partisi, muhafazakarlara yakın kimi spekülatörlerin mini bütçenin ayrıntılarını önceden haber alarak ona göre pozisyon almış olabileceğini iddia etti.
DÜZENLEYİCİ KURULUŞU GÖREVE ÇAĞIRDI
Muhalefetin gölge ekonomi bakanı olan Tulip Siddiq, düzenleyici kurum olan Mali Tutum Otoritesi’ne (FCA), yatırımcıların sert düşen para biriminden yararlanmak için içeriden bilgi kullanmalarının mümkün olup olmadığını sordu.
Siddiq konu ile ilgili yaptığı açıklamada, muhafazakarlarla yakın bağlantıları olan yatırımcıların Kwarteng’in mini bütçesinden sızdırılan ayrıntılarından faydalanıp faydalanmadığının araştırılması gerektiğini belirtti.
SIZINTI İDDİASI
Evening Standard gazetesine konuşan Siddiq, “FCA, muhafazakar hükümet tarafından kimi zenginlere sağlanan herhangi bir sızıntı veya bilginin sterlinin çöküşüne katkıda bulunup bulunmadığını saptamak amacıyla herhangi bir yanlış uygulamayı araştırmalı” diye konuştu.
Siddiq ayrıca, “Daha güçsüz bir sterlin, enflasyon ve yaşam maliyeti krizinin ortasında gıda ve enerji gibi ürünleri daha da pahalılaştıracak” değerlendirmesinde bulundu.
Sunday Times gazetesi de muhafazakar başbakan Liz Tr
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Anayasal hakklarını kullanan öğretmenlere AKP’li Tayyar'dan tehdit:2.O polis Gülistan Doku dosyasındaki delil karartmayı itiraf etti!3.İsrail ile Lübnan arasında 10 gün ateşkes yapıldığını Trump duyurdu4.'Saldırgan kendini jiletlemiş! Babası emniyet müdürü diye siciline işlememiş'5.Silahlı okul saldırıları önceden engelenemez miydi?
6.Kahraman aşçı: Saldırgana o engel olmuş! Daha fazla kaybı önlemiş!7.'Hülle taktiği' komiteden döndü; Türkiye hayal kırıklığına uğradı!8.Gülistan Doku Cinayeti: Eski polis ve İl Özel İdare çalışanı tutuklandı9.KHK'lıların peşinde mi koşuyorlardı? İstihbarat ve Güvenlik teşkilatı neden saldırıları engellemedi?10.Kahramanmaraş okul saldırısında neden 'Terör izi' aranıyor?

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Anayasal hakklarını kullanan öğretmenlere AKP’li T...

O polis Gülistan Doku dosyasındaki delil karartmay...

İsrail ile Lübnan arasında 10 gün ateşkes yapıldığ...

'Saldırgan kendini jiletlemiş! Babası emniyet müdü...

Silahlı okul saldırıları önceden engelenemez miydi...







