Trump ve Putin'in barış için görüşmesi bu şarta bağlı!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ağustos 7 2025
Paylaş
X Post
ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelecek hafta bir araya gelmesi bekleniyor. Ancak bu görüşmenin gerçekleşmesi, kritik bir koşula bağlı.
Washington'dan yapılan açıklamalara göre, Moskova yönetimi Trump ile görüşme isteğini iletti. Bu görüşme, Trump’ın yeniden başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana Putin’le yapacağı ilk yüz yüze temas olacak.
Beyaz Saray sözcüsü, 79 yaşındaki başkanın Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek üzere 'adil bir barış anlaşması' sağlama hedefinde olduğunu belirtti.
Bu olası zirveye dair söylentiler, Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff’un, Moskova’da Putin ile yaptığı görüşmenin ardından geldi.
Önümüzdeki 'günler ve haftalar içinde' savaşı sona erdirebileceğini iddia eden Trump, Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, Witkoff’un Putin ile 'son derece verimli' bir görüşme gerçekleştirdiğini ve 'büyük ilerleme kaydedildiğini' ifade etti.
TÜRKİYE'YE DE DOKUNUYOR
Kremlin’e göre Putin ve Witkoff arasındaki görüşme yaklaşık üç saat sürdü. Görüşme, Beyaz Saray’ın Rusya’ya, Ukrayna ile barış anlaşmasına varması için tanıdığı sürenin hemen öncesine denk geldi.
Trump, belirlenen sürede taleplerinin karşılanmaması halinde Rusya'yı ağır ekonomik yaptırımlar uygulamakla tehdit etmişti. Bu yaptırımların, Rusya’dan petrol alan ülkeleri de doğrudan etkileyebileceği belirtiliyor. Türkiye de bu ülkelerden biri.
2024 itibariyle Türkiye, doğal gaz arzının yüzde 42,2’sini (21 milyar m³), petrol arzının ise yüzde 51’ini (25 milyon ton) Rusya’dan karşılıyor. Doğal gazda toplam ithalat 50 milyar m³, petrolde ise 49 milyon ton seviyesinde. Rusya, her iki kalemde de Türkiye’nin açık ara en büyük enerji tedarikçisi konumunda.
TRUMP'IN TEK ŞARTI
Öte yandan, Trump ile Putin arasında henüz kesinleşmiş bir tarih ya da yer yok. Ancak görüşmenin gerçekleşmesi, Putin’
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.İmamoğlu'ndan cezaevinden tarihi manifesto: "Kurultay engellenirse yeni yola hazırız"2.Hürmüz'ün açılması karşılığında ABD'den İran'a dev pakete yeşil ışık3.Brent petrol 80 doların altına geriledi: ABD ile İran mutabakatı fiyatları düşürdü4.HSK, Yargıtay Savcısı Yakup Ali Kahveci'yi görevden uzaklaştırdı5.AKP içindeki halef polemiği
6.Uçum'un 2028 erken seçim planına DEM Parti'den ilk rest: "Karar seçmenindir"7.Uluslararası kuruluştan çarpıcı rapor: KHK'lılar 10 yıldır "kod 36" damgasıyla yaşıyor8.Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu görevden uzaklaştırıldı9.NATO'dan güney kanadına füze tahkimi: İtalyan bataryaları Türkiye'ye geliyor10.İngiltere'den G7'de Ukrayna ve Rusya hamlesi

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER









