Ukrayna’ya güvenlik garantisinde Moskova’nın Çin detayı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ağustos 22 2025
Paylaş
X Post
Moskova, Ukrayna için güvenlik garantileri verecek ülkeler için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkeleri tavsiye etti. Dolayısı ile hem Rusya hem de Çin dahil olacak.
Samanyoluhaber.com - Moskova
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ürdün mevkidaşı Ayman Safadi ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'nın güvenlik garantilerinin Çin, ABD, İngiltere ve Fransa'nın eşit katılımıyla sağlanmasını kabul ettiğini, ancak bu süreçte Moskova'nın mutlak dahil olması gerektiğini vurguladı.
Lavrov, Nisan 2022'deki İstanbul görüşmelerinde Ukrayna delegasyonunun BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri (Rusya, Çin, Fransa, ABD, İngiltere) tarafından güvenlik garantisi sağlanmasını önerdiğini hatırlattı. "Almanya, Türkiye ve diğer ilgili ülkelerin de bu garanti grubuna katılabileceği belirtilmişti. Rus tarafı olarak bu teklifi o zaman desteklemiştik" ifadelerini kullanan Lavrov, şimdi ise Rusya'yı dışlayan yaklaşımların kabul edilemez olduğunu belirtti.
Rusya'nın Koşulsuz Şartı: Moskova'nın Katılımı
"Rusya olmadan kolektif güvenlik konularının çözülemeyeceğini defalarca açıkladık. Meşru çıkarlarımızı sert ve kararlı şekilde savunacağız" diyen Lavrov, Batılı ülkelerin Rusya'yı dışlayan girişimlerini "hiçbir yere varamayacak bir yol" olarak nitelendirdi. Lavrov, garantilerin gerçekten güvenilir olması gerektiğinin altını çizdi.
Lavrov'un açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın son açıklamalarına da dolaylı bir yanıt niteliği taşıyor. Trump, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın barış durumunda Ukrayna'ya asker konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise deniz, hava ve kara güvenliğini içeren kapsamlı garantiler üzerinde mutabakat sağlandığını ifade etmişti.
Kiev karşı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Çin'in olası bir barış anla
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Silivri'de Tutuklu İBB Başkanı İmamoğlu, CHP'den İstifa Etti2.AKP'li Kepoğlu'dan Çerçeve Yasa Sonrası Öcalan ve İmralı Heyeti'ne Teşekkür3.Bahçeli, 'Çerçeve Yasa'nın Hızla Uygulanması Çağrısında Bulundu4.Özgür Özel de var! TBMM'ye Üç Milletvekilinin Dokunulmazlık Dosyaları Sunuldu!5.İzmir Büyükşehir Kaynakları: Cemil Tugay AKP'ye Katılmayacak
6.İzmir Büyükşehir Belediyesi Elektronik Ücret Toplama İhalesinde Asis Elektronik En Düşük Teklifi Verdi7.TBMM'den Geçen 'Çerçeve Yasa' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Onayına Sunuldu8.2026 Yılında 52 Polis İntiharı: İçişleri Bakanı Çiftçi'den Meclis'e İnceleme Vurgusu9.Çekirdekten meyveye imani mertebeler10.Moskova-Yerevan arasında demiryolu krizi derinleşiyor

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Silivri'de Tutuklu İBB Başkanı İmamoğlu, CHP'den İ...

AKP'li Kepoğlu'dan Çerçeve Yasa Sonrası Öcalan ve ...

Bahçeli, 'Çerçeve Yasa'nın Hızla Uygulanması Çağrı...

Özgür Özel de var! TBMM'ye Üç Milletvekilinin Doku...

İzmir Büyükşehir Kaynakları: Cemil Tugay AKP'ye Ka...







