Yabancı yatırımcı Türkiye'den kaçıyor: 3 günde 20 milyar dolar gitti
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Pazar, Mart 23 2025
Paylaş
X Post
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart'ta gözaltına alınmasından itibaren Türkiye ekonomisi ciddi zarar gördü. Yabancı yatırımcının son 3 günde swap, hisse ve tahvillerden 20 milyar dolar çıktığı tahmin ediliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanlığı Ön Seçimi adayı Ekrem İmamoğlu’nun terör ve yolsuzluk soruşturmaları kapsamında 19 Mart'ta gözaltına alınması ve sonrasında düzenlenen protestolardan Türkiye ekonomisi de etkilendi. Türk Lirası tarihi değer kaybedince dolar ve euro da yeni zirvelerini gördü. Borsada rekor kayıp yaşanırken, yabancı yatırımcı da ülkeden çekilmeye başladı.
Sözcü'nün haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve geldiğinden beri sıcak para için gösterdiği çaba, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla darbe aldı. İspanyol BBVA’nın Türkiye ve MENA Stratejisti Tufan Cömert, son 3 günde kısa vadeli sermaye çıkışının tahminen 20 milyar dolar olduğunu belirtirken, önemli bir bölümünün de swap yani para takası işlemlerinden kaynaklandığını söyledi.
TL'NİN SEYRİ ÇOK ÖNEMLİ
Cömert, “TL tahvilde ilk gün itibarı ile likidite buharlaştığı için alış kotasyonları çekildi, o yüzden oradaki çıkış mecburen sınırlı kaldı. Hisse tarafında ise kim yabancı, kim gerçekten sattı, kim trade etti anlamak güç ama nette oradan da çıkış var” yorumunu yaptı. Çıkacak olan yabancı yatırımcının büyük ölçüde gittiğini söyleyen Cömert, yerli yatırımcının tavrının çok önemli olduğunu ifade ederek TL'nin değer kaybının derhal durması gerektiğini vurguladı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.TESK Başkanı Palandöken’den kredi kartı borçları için 'faizleri durdurun' çağrısı2.Güney Afrika'da belediye başkanı, 25'inci yılında Star Kolej'i ziyaret etti3.Rusya'da 2026 yılı etkisi hissediliyor: Şirketlerin ödeme krizi büyüyor4.Parkta elleri kanlı bulundu: Hukuk fakültesi öğrencisi anne ve babasını öldürmüş5.Geri dönüşü olmayan yol ve alternatif yollar
6.15 Temmuz’dan sonra gasp edilmişti: TMSF mobilya devini sattı7.İtalya'da araç yayaların arasına daldı: Çok sayıda yaralı, sürücü gözaltında8.Fransız yargıç, Cemal Kaşıkçı cinayetine soruşturma açtı9.Dinlenmenin bilinmeyen yönleri10.Moskova'da kırmızı alarm: Ukrayna yüzlerce dron ile saldırdı, 3 ölü 12 yaralı

HARUN TOKAK
ESRA BÜYÜKCOMBAK

ŞERİF ALİ TEKALAN

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER

TESK Başkanı Palandöken’den kredi kartı borçları i...

Güney Afrika'da belediye başkanı, 25'inci yılında ...

Rusya'da 2026 yılı etkisi hissediliyor: Şirketleri...

Parkta elleri kanlı bulundu: Hukuk fakültesi öğren...

Geri dönüşü olmayan yol ve alternatif yollar







