Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi konulu toplantı

Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi konulu toplantı


NİĞDE (A.A) - Niğdede Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi konulu toplantı düzenlendi.
     İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin Bilhan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, destekleme programı kapsamında, 2005 yılından bugüne dek 46 fabrika büyüklüğünde tesis yaptırıldığını ve yaklaşık 8 milyon lira hibe desteği sağlandığını, ayrıca bin 340 çiftçiye 7 milyon lira makine ekipman desteği verildiğini söyledi.
     2011 yılında ekonomik yatırımlar kapsamında yapılan 24 proje başvurusundan 20sinin bakanlığa gönderildiğini belirten Bilhan, bu projelerden 11inin de uygun bulunduğunu ifade etti.
     Bir yatırımcının hibe sözleşmesi imzalamadığını, hibe sözleşmesi imzalayan yatırımcılardan da 2sinin projelerini hayata geçirmediğini vurgulayan Bilhan, şunları kaydetti:
     Yaklaşık 1 milyon liralık hibe tutarı Niğdeye gelmedi. Hibe sözleşmesi imzalamayan ve imzalayıp projesini tamamlamayan yatırımcılar nedeniyle Niğde 3 adet fabrika büyüklüğündeki tesisten mahrum kaldı. Bu sene başvuruda bulunacak yatırımcıların hazırlıklarını çok iyi yapmalarını ve kesin olarak proje uygulayacak yatırımcıların başvuruda bulunmalarını istiyoruz.
     Bor Organize Sanayi Bölgesine kurulacak patates cipsi fabrikası projesinin uygulanmamasından derin üzüntü duyduğunu belirten Bilhan, Niğdeye çok fazla katma değer sağlayacak olan bir tesisin yapılmadığı gibi, yatırımcımızın müdürlüğümüze vermiş olduğu teminatı da yanıyor. Ben bu tesisi ilimize kesinlikle kazandıracağım, diyen yatırımcıların başvurularını bekliyoruz. Paranın yüzde 50si sizden, yüzde 50si bizden olsun. Ama tesisin yüzde 100ü sizin olsun dedi.
    
     Muhabir: Betül Abbak
     Yayıncı: Orhan Canbulatel
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
     Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ 4 Eylül 2012 tarih ve 28401 sayılı Resmi Gazete-de yayımlanmıştır. Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ ile Ekonomik Yatırımlar ile ilgili müracaatlar başladı. Başvurular 02 Kasım 2012 Cuma günü sona erecek.
    
    
     Tabandan yukarıya doğru katılımcılık yaklaşımıyla; kırsal alanda tarıma dayalı sanayinin gelişmesini, yerel kapasiteyi ve kurumsallaşmayı geliştiren, istihdam yaratma potansiyeli olan, üretici gelirlerini artıran ve çeşitlendiren, uygun kırsal teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaştırılmasını esas alan ekonomik yatırımlar ile kırsal altyapının geliştirilmesi ve iyileştirilmesini hedefleyen yatırım teklifleri destekleneceği Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı-na başvuru dönemi ilgili tebliğin resmi gazetede yayımlanmasıyla başladı.
    
     İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin BİLHAN yaptığı açıklamada; - Ekonomik Yatırımların destekleneceği programda hibeye esas proje tutarının gerçek kişi başvurularında 150.000 TL ve tüzel kişiliklerde ise üst limitinin 600.000 TL olacağı bildirildi.
     İl Müdürü Nizamettin BİLHAN ayrıca -Hibeye esas proje tutarının %50-sinin hibe desteği ile destekleneceği ekonomik yatırımlara; Bireyler, şirketler, vakıflar, tarımsal amaçlı kooperatifler ve birliklerin başvurabileceğini belirterek yatırım konularının;
     a) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı,
     b) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar,
     c) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar,
     ç) Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar,
     d) Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri,
     e) Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri,
     f) Hayvansal orjinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımların- hibe desteğinde olduğunu belirtti.
<< Önceki Haber Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi konulu toplantı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER