Akçakocadaki heyelan riski

Akçakocadaki heyelan riski -Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Karakaş: Balıkçı barınağının zarar verdiğini düşünmüyoruz. Mutlaka az da olsa zararı vardır ama yıkımlara sebep olacak kadar değil (Fotoğraflı - Görü


DÜZCE (A.A) - Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, ilçede 12 yıldır aralıklarla devam eden toprak kaymalarına balıkçı barınakların neden olduğu iddialarına ilişkin, Balıkçı barınağının zarar verdiğini düşünmüyoruz. Mutlaka az da olsa zararı vardır ama yıkımlara sebep olacak kadar değil dedi.
     Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyedeki bütün limanların Akçakoca balıkçı barınağı gibi şehir merkezinde olduğunu anlattı.
     Şehir merkezinde olan limanların kıyılara mutlaka zararı olabileceğine dikkati çeken Karakaş, Mutlaka zararı var ama Karadeniz falezleri, kayan falezlerdir. Karadeniz, bilimsel açıklamaya göre geçtiğimiz yüzyılda 25 santimetre yükseldi. İçinde bulunduğumuz yüzyılda da 100 santimetre yükselmesi bekleniyor. Bu da falezlerin yıkılmasına sebep oluyor diye konuştu.
     Karakaş, ilçede 12 yıldır aralıklarla devam eden toprak kaymalarına gerekçe olarak balıkçı barınağının gösterildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
     Balıkçı barınağının zarar verdiğini düşünmüyoruz. Mutlaka az da olsa zararı vardır ama yıkımlara sebep olacak kadar değil. Plajlardaki kum kaybına sebep olarak da balıkçı barınağını gösteriyorlar. Bilimsel araştırmaya göre, yüzde 40 kum kaybının sebebi, kum midyesidir. Kesinlikle bunun bilimsel açıklamaları vardır. İnsanlar, Liman kum kaybına sebep oldu, plajlar yok oldu diyor. Peki neye dayanarak söylüyorlar. Bir tane tutarlı bilimsel açıklama göstersinler.
    
     -İlçeye 7 milyon lira katma değer sağlıyor-
    
     Karakaş, bu tür açıklamaların kendilerini üzdüğünü ifade ederek, balıkçıların Akçakocada istenmediğini iddia etti.
     İnsanların bunu dile getiremediğini anlatan Karakaş, Ama Akçakoca balıkçı barınağı, kış aylarında Akçakoca esnafına sadece dışarıdan gelen teknelerden yaklaşık 7 milyon lira gibi bir katma değer sağlıyor. Bu rakamlar niye göz ardı ediliyor- ifadelerini kullandı.
     Karakaş, limandaki eksiklikleri 1-2 ay içerisinde çözeceklerini dile getirerek, balıkçı barınağının kimseye zararının olmadığını bildirdi.
     Akçakoca Kale mevkisinde bulunan Akçakocabey Caddesi, 12 Kasım 1999 depreminin ardından artan toprak kaymaları nedeniyle afet alanı ilan edilmiş, bölgeye yaklaşık 20 metre uzaklıktaki evler, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.
    
     Muhabir: Onur Orhan
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Akçakocadaki heyelan riski Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER