Büyükelçi Macpherson, Çanakkale Valisi Tunayı ziyaret

Büyükelçi Macpherson, Çanakkale Valisi Tunayı ziyaret etti


ÇANAKKALE (A.A) - Yeni Zelandanın Ankara Büyükelçisi Taha Macpherson, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tunayı ziyaret etti.
     Büyükelçi Macpherson, ziyarette yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki tarihi öneme değinerek, bu nedenle Yeni Zelandada Çanakkalenin çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
     Çanakkalenin Yeni Zelanda için çok büyük önem arz ettiğini belirten Macpherson, Çanakkaleye gelmek benim için çok çok önemli. Özellikle Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiyenin ortak paylaştığı tarih bakımından da Çanakkale benim çok önemsediğim bir yer. Yeni Zelanda ve Türkiyenin sıcak ilişkilerinin temelleri 1915 yılında Çanakkale ve civarında atılmıştır. Türkiye dostu olarak bizim her yıl önce 18 Martta daha sonra ise 25 Nisanda buraya gelmek, hayatlarını kaybetmiş askerlerimizi ziyaret etmek en büyük görevlerimizdendir dedi.
     Türk makamlarına Yeni Zelanda hükümeti olarak teşekkür eden Büyükelçi Macpherson, Bu savaşlarda hayatını kaybetmiş askerlerimiz, şehit Türk askerleriyle birlikte koyun koyuna yatıyorlar. Ve bizim onları anmak için Türkiyeye geldiğimizde gösterilen misafirperverlikten dolayı çok büyük memnuniyet duyuyoruz diye konuştu.
     Vali Tuna ise göreve geldiği günden bu yana özellikle Yeni Zelanda ile Türkiye arasında yapıcı ve sıcak ilişkiler içinde bulunduklarını belirtti.
     Büyükelçi Macphersonun da göreve geldiğinden itibaren bu ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığını anlatan Tuna, Büyükelçinin sürekli gülen yüzü, sıcak ve samimi hali bizi çok mutlu etti. Tarihte karşı karşıya gelen iki ulusun şu anda dostluk ve kardeşlik çerçevesinde geleceğe doğru yürümeleri gerçekten çok önemlidir. Geçmişte savaşta kaybettiğimiz değerlerimizi saygıyla anarak yolumuza devam etmemiz gerekiyor şeklinde konuştu.
     Macpherson ayrıca, Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guyun Vali Güngör Azim Tuna ve beraberindekiler için ülkelerine yaptığı daveti aktardı.
     Ziyaretin ardından Vali Tuna, Büyükelçi Macphersona Çanakkale Savaşlarını konu alan kitap hediye etti.
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Büyükelçi Macpherson, Çanakkale Valisi Tunayı ziyaret Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER