Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Günü -SETBİR Genel Sekreter Yardımcısı Yücel: Et ve süt üretimi sektöründe son 10 yılda önemli ve başarılı adımlar atıldı


BİLECİK (A.A) - Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Genel Sekreter Yardımcısı Elif Yücel, et ve süt üretimi sektöründe son 10 yılda önemli ve başarılı adımlar atıldığını söyledi.
     Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünce (FAO) teması Tarımsal Kooperatifler Dünyayı Beslemenin Anahtarıdır olarak belirlenen 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü tarafından Gıdada Sektörel Sorunlar konulu panel yapıldı.
     Üniversitenin Sürekli Eğitim Merkezindeki panelde konuşan Yücel, Türkiyenin inek sütü üretiminde dünyada 9uncu sırada yer aldığını bildirdi.
     Türkiyede sütün içecek olarak tüketilmesinin yaygın olmadığını, çoğunlukla kaymak, yağ, yoğurt, peynir gibi yiyecek biçiminde tüketildiğini belirten Yücel, şöyle konuştu:
     Et ve süt üretimi sektöründe son 10 yılda önemli ve başarılı adımlar atıldı. Sektörde olumlu gelişmeler yanında önemli sorunlar da bulunmaktadır. Genel sorunların başında kayıt dışı üretimin varlığı söz konusu. Ayrıca yem ve yem ürünlerinin fiyatlarının artması, diğer bir olumsuz noktayı teşkil ediyor. Diğer yandan kaliteli ürünün varlığı konusunda sıkıntılar bulunmaktadır. Bir diğer sorun ise sütün kalitesine göre değil, sadece miktarına göre fiyatlandırılmasıdır. Devletin bu sıkıntılara karşı aldığı önlemler ve uygulayacağı yöntemler, bu sorunları azaltacaktır
     Yücel, 15 milyon ton olan süt üretim miktarının 2023 yılında 23 milyon tona ulaşmasının hedeflendiğini ifade etti.
    
     -Kişi başına yıllık beyaz et tüketimi 19 kilogram-
    
     CP Türkiye Başkan Yardımcısı Nezih Gençer de Türkiyede beyaz et üretiminin her yıl arttığını ve bu artışın başarılı bir iş gücü meydana getirdiğini anlattı.
     Türkiyenin beyaz et ihracatında 8inci sırada yer aldığını dile getiren Gençer, 2000li yıllarda kişi başına tüketilen beyaz et miktarının 3,8 kilogram olduğunu, bu miktarın 2012de 19 kilograma çıktığını kaydetti.
     Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdal Erşan ise gıdaların başında gelen et ve sütün gerek kalite gerekse miktar noktasında ihmal kabul etmeyen ürünler olduğuna dikkati çekerek, hazır ve hızlı yemek kültürünün, et ve et ürünleriyle yapılan yemeğe ilgiyi azalttığını savundu.
    
     Muhabir: Mehmet Candikmen
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Dünya Gıda Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER