Dünya Yürüyüş Günü

Dünya Yürüyüş Günü -Malatla İl Halk Sağlığı Müdürlüğünce Az Yiyek Çok Yürüyek sloganıyla düzenlenen yürüyüşe, engellilerden yaşlılara kadar çok sayıda vatandaş katıldı


MALATYA (A.A) - Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğünce Dünya Yürüyüş Günü kapsamında Az Yiyek Çok Yürüyek sloganıyla yürüyüş düzenlendi.
     Kongre ve Kültür Merkezi önünde toplanan ve engellilerden yaşlılara, öğrencilerden öğretmenlere kadar geniş katılımın sağlandığı yürüyüş kapsamında saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
     Burada konuşan Malatya İl Sağlık Müdürü Nail Umay, teknolojinin ilerlemesi ve şehirleşmenin yaygınlaşmasıyla büyük ve modern şehirlerde yürüme, egzersiz, sosyal aktivite alanlarının azaldığını söyledi. Teknolojinin her şeye kolay yoldan ulaşmayı sağladığını hatırlatan Umay, İnsanlarımız her şeyi telefonla, internet aracılığıyla sipariş vererek, alışverişi dahil evlerinden, oturarak yapabildikleri için yürüme ve fiziksel egzersiz oranı azalmakta ve buna bağlı olarak da gelişmiş ülkelerde obezite ciddi bir sağlık problemi olarak ortaya çıkmaktadır dedi.
     Sigara kullanımı ve obezitenin sağlık problemlerinin başında geldiğini ifade eden Umay, sigara kullanımının azaltılması ve fiziksel aktivitelerle obezitenin önüne geçilmesi halinde dünya için tehdit oluşturan önemli hastalıkların büyük çoğunu önlemenin mümkün olabileceğini kaydetti.
     İl Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener de etkinlikle toplumda fiziksel aktivite bilincinin oluşturulması ve hareketsiz bir yaşamın yol açabileceği hastalıklardan korunmanın amaçlandığını söyledi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiyede düzenli fiziksel aktivite yapanların oranının, tüm toplum içinde yüzde 3,5 olduğunu aktaran Şener, fiziksel hareketsizliğin ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4üncü sırada yer aldığını vurguladı.
     İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ünsal Özgen, önemli hastalıkların yüzde 25 oranında sebebinin hareketsiz olduğunu söyledi. Özgen, Ruh sağlığı dahil fiziksel sağlığın her aşamasında düzenli fiziksel aktivite şart. Fiziksel aktivite aynı zamanda zihinsel de bir aktivite. İnsan kapalı bir mekanda, bir sandalyenin üzerinde oturduğunda beyni de dolaşmıyor. Sosyalleşmiyor. Fiziksel aktivitenin aynı zamanda sosyal de bir aktivite olduğunu unutmamak lazım diye konuştu.
     Yürüyüşe katılan Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Malatya Şubesi Başkanı Ali Haydar Koyun, sağlıklı bir hayat isteyen herkesin, spor yapmaya zaman bulamasa dahi yürüyerek bu açığını kapatabileceğini belirtti.
     Malatya Huzurevi sakinlerinden Mehmet Gül, kendisi gibi yaşlılar için yürüyüşün çok faydalı olduğunu söyledi.
     Konuşmaların ardından Malatya Vali Yardımcısı Ahmet Said Kurnaz, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Nebi Tepe, huzurevi sakinleri, çok sayıda vatandaş ve lise öğrencilerinin de bulunduğu grup, sporun önemini vurgulamak için yaklaşık bir kilometre mesafenin bulunduğu Malatya Valiliğine kadar sembolik bir yürüyüş gerçekleştirdi.
    
     Muhabir: Yeter Erdine / Tuba Karahan
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber Dünya Yürüyüş Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER