Jeotermal enerjiyle kurutulacak ürünler Avrupaya ihraç

Jeotermal enerjiyle kurutulacak ürünler Avrupaya ihraç edilecek -Simav ilçesinde, meyve ve sebzelerin jeotermal enerjiyle kurutularak Avrupaya ihraç edilmesi için bir firma tarafından tesis kuruluyor -Gıda Mühendisi Mert: -Ayda ort


KÜTAHYA (A.A) - Kütahyanın Simav ilçesinde, meyve ve sebzelerin jeotermal enerjiyle kurutularak Avrupa ülkelerine pazarlanması amacıyla bir firma tarafından tesis kuruluyor.
     Simav Belediyesi ile anlaşarak tesis kurma çalışmalarına başlayan firmanın Gıda Mühendisi Mecnun Mert, AA muhabirine, ilçede daha önce termal tesis, konut, iş yeri ve seraların ısıtılmasında kullanılan jeotermal enerjiden sebze ve meyvelerin kurutulmasında yararlanmak üzere çalışma başlattıklarını söyledi.
     Eynal Kaplıcalarında 400 metrekare kapalı alanda tesis kurma çalışmalarının sürdüğünü belirten Mert, şöyle konuştu:
     Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) Ar-Ge programları çerçevesinde yüzde 75 oranında makine kurulum hibe desteğiyle tesis oluşturma çalışmalarına devam ediyoruz. Tesisin proje bedeli 1 milyon liradır. Başlangıçta 400 metrekare kapalı alanda en az 15 kişi istihdam ederek ayda ortalama 60 ton yaş meyve ve sebze kurutmayı hedefliyoruz. Bu şekilde elde edeceğimiz aylık 6 ton kurutulmuş sebze ve meyveyi, aracı kuruluşlar vasıtasıyla Avrupa Birliği (AB) ülkelerine pazarlayacağız.
    
     -Fırınlarda 65 derecelik jeotermal enerji kullanılacak-
    
     Mert, KOSGEB kredilerinin dağıtımındaki gecikmeden dolayı deneme üretimine gelecek yılın ocak ayında başlamayı hedeflediklerini bildirdi.
     Meyve ve sebze kurutma tesisi kurmak için Simavı tercih etmelerinin iki nedeni bulunduğunu dile getiren Mert, Bunlardan biri, dünyanın en temiz ve en ucuz enerjisi olan jeotermal enerjiyi tesisimizde kullanabilmek, ikincisi de Simav bölgesinde neredeyse organik ürün özellikleri taşıyan sebze ve meyveler üretilmesidir dedi.
     Mert, domates, çilek, vişne, karpuz, kavun kurutarak başlayacakları üretime daha sonra ayva, armut ve elma gibi meyveleri eklemeyi planladıklarını belirtti.
     Kurutma fırınlarında 65 derece sıcaklığa sahip jeotermal enerjiden faydalanacaklarını anlatan Mert, jeotermal enerjiyi, konut ve iş yerlerinde ihtiyaç duyulmadan dönem olan mayıs ayı ile yaz mevsiminde kullanacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Zekeriya Türkel / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Jeotermal enerjiyle kurutulacak ürünler Avrupaya ihraç Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER