Kaçakçıların korkulu rüyası Teo ve Lida

Kaçakçıların korkulu rüyası Teo ve Lida -Iğdır Emniyet Müdürlüğünün uyuşturucu operasyonlarında görev alan dedektör köpekler Teo ve Lida kentte kaçakçılara göz açtırmıyor -Uyuşturucu Madde Arama Köpeği İdarecisi Donma:


IĞDIR (A.A) - Emrah Kocabey - Iğdır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğünün uyuşturucu operasyonlarında görev alan dedektör köpekler Teo ve Lida kaçakçılara göz açtırmıyor.
     Iğdır Emniyet Müdürlüğünün kadrolu köpekleri Alman kurdu Teo ile Belçika kurdu Lida, uyuşturucunun geçiş ve dağıtım noktası konumundaki bölgede uyuşturucu kaçakçılarının korkulu rüyası oluyor. Ankaradan 1,5 yıl önce eğitimlerini tamamlayarak Iğdıra gönderilen köpekler, uyuşturucu kaçakçılarına büyük darbe vuruyor.
     Dedektör köpekler kentte 1,5 içerisinde çeşitli uyuşturucu operasyonlarında göreve alarak yüklü miktarda uyuşturucu maddesinin ele geçirilmesinde önemli katkı sağladı.
     Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu Madde Arama Köpeği İdarecisi Mehmet Ziya Donma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Teo ve Lidanın uyuşturucu operasyonlarında görev alan köpeklerinin uzun bir eğitim sürecinden geçtiklerini belirtti.
     Teo ve Lida adlı köpeklerin bölgede kaçakçıların korkulu rüyası haline geldiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Biz köpeklerimize iyi bakıyoruz. Her gün bakımları yapılıyor. Veterinerlik ihtiyaçları gideriliyor. Bu iki köpek bizim ekip arkadaşımız olmuşlar. Şu an da iki köpek için bir araç tahsis edildi, kulübeleri ise özel ısıtıcıyla ısıtılıyor. Köpekler bizim mesai arkadaşlarımız. Bizimle göreve gelirler bizimle dinlenirler. Dişi olan yani Lida benim, Teo ise Çağlar arkadaşımızın kontrolünde. Her biri kendi sahibinin kontrolünde. Ben kendi köpeğimi yönlendiririm, arkadaşım da kendi köpeğini yönlendirir.
     Emek verip yetiştirdikleri köpeklerin operasyonlarda uyuşturucu bulmasının mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Donma, Her gün düzenli olarak bu iki köpeğimize eğitimlerini veriyoruz. Belli bir koşu ve çalışma yapmaları gerekiyor biz günlük bu eğitimleri uyguluyoruz. Elimizde test maddeleri bulunduruyoruz o kokuları unutmamaları için her gün rutin eğitimleri yapıyoruz. Bu biraz sevgi işi ve bu köpekleri sevmek lazım dedi.
    
     -Köpekler şubemiz için önemli yere sahip-
    
     Donma, Ankarada eğitimleri tamamlandıktan sonra kadrolarına dahil olan köpeklerin birimlerine önemli katkıları olduğunu belirtti. Kaçakçıların artık yöntemlerini geliştirtiğini, nereye neyin saklanacağını bilemediklerini ifade eden Donma, şunları kaydetti:
     Gözle görülecek yere saklamıyorlar. Burada bizim köpekler devreye giriyor. Çok iyi eğitim aldıkları için burunlarından hiçbir şey kurtulmuyor. Ev aramalarına da gidiyoruz. Köpekler tepki verdiği yerlere hemen kontrol ediyoruz. Yol uygulamalarında şüphelendiğimiz araçlarda köpeklerimizi yönlendiriyoruz. Eğer bir madde varsa hemen tepki veriyorlar ve o sayede hemen o maddeyi buluyoruz diye konuştu.
    
     -Operasyonlarda Lida ön planda yer alıyor-
    
     Köpek idarecilerinden Çağlar Aydemir ise dişi köpek Lidanın erkek köpek Teoya göre daha itaatkar ve daha çabuk uyum sağladığını söyledi. Teonun sahibine karşı ilgisinin az olduğunu, operasyonlarda Lidanın ön planda yer aldığını ifade eden Aydemir, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Performans bakımından Lida daha başarılı ve daha uyanık hareket ediyor. Araç aramasında en ince detayına kadar inip arama yapabiliyor. Geçen yıl ciddi anlamda uyuşturucu maddesi ele geçirildi bu 37 kilo uyuşturucu maddesi bu ciddi bir rakamdı. Bunu da iki köpeğimizin sayesinde yakaladık. Bunun dışında sürekli yakalamalar oluyor. Zaten Iğdır esrar bakımından potansiyeli yüksek bir il bu anlamda köpeklerimiz iyi çalışıyorlar. Şu an iki köpeğimiz kaçakçıların korkulu rüyası oldular. Kaçakçılar da iki köpeğimizin farkına vardılar. Biz aralıksız ekip olarak çalışıyoruz.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kaçakçıların korkulu rüyası Teo ve Lida Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER