Zaharova: 'Nükleer Tesislerin Vurulması Çernobil Benzeri Felakete Sebep Olur'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Mart 4 2026
Paylaş
X Post
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Avrupa'da artan enerji fiyatlarının temel nedeninin AB'nin Rusya ile işbirliğini reddetmesi olduğunu söyledi.
Zaharova: 'Nükleer Tesislerin Vurulması Çernobil Benzeri Felakete Sebep Olur'

Samanyoluhaber.com - Moskova


360 televizyonuna verdiği röportajda Zaharova, Moskova'nın Soğuk Savaş döneminden bu yana Avrupa'ya düzenli enerji tedarik ettiğini ve bunun kıtanın ekonomik refahına katkı sağladığını belirterek mevcut tablonun Avrupa yönetimlerinin kendi kararlarının sonucu olduğunu savundu.


Zaharova ayrıca, İran'daki nükleer tesislerin bombalanması halinde Çernobil benzeri bir felaket riski doğabileceğini belirterek Batı'yı "nükleer konuyu manipüle etmekle" suçladı. 360 televizyonunda yaptığı açıklamada "Elbette. Batı'nın nükleer temayı manipüle etme biçimi kabul edilemez" diyen Zaharova, Rusya Dış İstihbarat Servisi belgelerine atıfla Paris ve Londra'nın Ukrayna'ya nükleer bileşenli materyal sağlama ihtimaline ilişkin iddiaları da gündeme getirdi.


Avrupa'da Gaz Fiyatları Fırladı


İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatması, küresel enerji piyasalarında şok dalgası oluşturmaya devam ediyor. Avrupa'da doğalgaz fiyatları Ocak 2023'ten bu yana ilk kez 750 doların üzerine çıkarken, Brent petrol 84 doları aşarak 19 Temmuz 2024'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Hindistan, olası tedarik kesintilerine karşı Rusya'dan petrol alımını artırmayı değerlendiriyor.


İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmasının ardından Avrupa doğalgaz piyasalarında fiyatlar keskin bir yükseliş yaşadı. Londra merkezli ICE borsasındaki verilere göre, bugün saat 14:20 itibarıyla Hollanda'daki TTF gaz hub'ında megavat saat başına fiyat 65 euroya ulaştı. Bu, bin metreküp doğalgaz için yaklaşık 795 dolara denk geliyor.


Londra'daki ICE borsasında işlem gören Brent tipi ham petrolün Mayıs vadeli kontrat fiyatı, 84,16 dolara kadar yükseldi. Brent petrolü, 19 Temmuz 2024'ten bu yana ilk kez 84 dolar seviyesini aşmış oldu. Saat 14:15 itibarıyla fiyatlar yüzde 7,8 artışla 83,8 dolara geriledi. Nisan vadeli WTI petrolü ise yüzde 7'lik bir artışla 76,2 dolara ulaştı.