Abdullah Aymaz: 'Mahpus'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Ağustos 13 2024
Samanyoluhaber.com yazarlarından Abdullah Aymaz, Türkiye'nin en önemli kalp ve aort cerrahlarından biri olan, Türkiye'den ayrıldıktan sonra Yananistan'daki başarılarıyla da adından söz ettiren Prof. Dr. Mehmet Ateş ve onun kaleme aldığı Mahpus kitabını köşesine taşıdı. Mahpus, Süreyya Yayınları'ndan yayınlandı.

Bundan yaklaşık otuz yıl evvel Altunizade’de Hocaefendi’nin yanında tanıdığım bir doktor kardeşimdi Dr. Mehmet Ateş. O yıllarda İstanbul’da kalp cerrahisi asistanlığına başlamış ve Hocaefendi’nin de kalp sağlığı ile ilgilenen heyette olduğunu öğrenmiştim. Farklı zamanlarda karşılaştığım kardeşlerimden biri oldu hep. Hocaefendi’nin Amerika yıllarında da yollarımız kampta fazlaca kesişti. Yıllar sonra İzmir Şifa üniversitesini ziyaret ettiğimde rektörlük vazifesinin başında görmüştüm Dr. Ateş’i.

“Kardeşim  ne ara profesör oldun da rektör oldun” dediğimi hatırlıyorum.

Kırklı yaşlarında bir rektör kardeşimi vazifesi başında görünce çok memnun olmuştum. O günden beri “Bizim Dr. Ateş” derim o da buna çok memnun olur. Şifa Üniversitesini ziyaretimden sonra Zaman Gazetesi’ndeki köşemde gördüklerimi yazmaya çalışmıştım.

Aradan yıllar geçti, Şifa Üniversitesi Rektörü iken, 15 Temmuz öncesi hapse girdiğini duyup dua ettiğimi de hatırlıyorum. Hapisten sonra eşine böbreğini verdiğini ardından da mecburi hicrete çıktığını duydum. Yunanistan’da doktorluğa devam ettiğini ve Yunancayı C-2 seviyesinde anadili gibi öğrendiğini arkadaşlarım söylediler, bu gelişmelerden memnun oldum. Telefon görüşmelerimizde ve Çağlayan toplantılarımızda tebrik de ettim. Toplantıların her hafta nüktedan müdavimi olarak zihnimde durur Dr. Ateş.

Bugünlerde bir program vesilesi ile Almanya’da karşılaştık, bir konuşmamdan sonra kürsüye yaklaştı ve imzalı bir kitap uzattı. Kapağında “Mahpus” yazıyor. Bu nedir Doktor Bey dedim.

O da; “Hapishanede kalemle yazdığım biyografik bir roman, sizin  için imzaladım, kabul ederseniz memnun olurum” dedi.

Kitabı aldım, kürsüde hızlıca göz attım, ilk defa haberim oldu. Odama gittim, ilgimi çekti bir bakayım dedim. Elimden bırakamadan 3-4 saatte kitabı bitirdim. Okurken bazı şeylere şaşırdığımı söylemeliyim. Roman baştan sona ayet ve hadislerle örgülenmiş, hadiseler ayet ve hadislere bağlanmış. Kuran ve Hadis bilgisi dikk

Bu haberler de ilginizi çekebilir