AKP şimdilik satmaktan vazgeçti

AKP hükümeti torba yasada Türkiye'nin en önemli kurumlara ait varlıkların Özelleştirme İdaresi tarafından satılmasını istiyordu. Ancak teklif gelen tepkiler yüzünden son anda geri çekildi.

AKP şimdilik satmaktan vazgeçti

Hükümet, torba tasarıya koyduğu bir maddeyle Atatürk Orman Çiftliği ile Atatürk Dil Kurumu, Atatürk Tarih Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi gibi kurumlar başta olmak üzere özel bütçeli 110 kamu kuruluşunun varlıklarını Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) aracılığıyla satmanın önünü açmak istedi.

Bu kuruluşların menkul ve gayrimenkulleri dahil her türlü varlıklarının satış yetkisinin ÖİB'e verilmesi halinde, ÖİB'in bu varlıkları devlet ihale ve kamu ihale mevzuatlarına tabi olmadan dilediği gibi satabileceği, üstelik ÖİB'in imar değiştirme yetkisini kullanıp arsa ve arazileri ranta açabileceği uyarısı yapıldı. Madde  Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Ancak, düzenlemenin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında uzlaşma sağlandı, madde tasarı metninden tamamen çıkarıldı. 

Fakat bu satışlar gerçekleşmeyecek anlamı taşımıyor. Bu kurumların yanı sıra vakıfların da içinde olduğu özel bütçeli idareler kendi varlıklarını istedikleri takdirde kendileri satabilecekler. Ancak bu satışlar kamu ihale yasası ve devlet ihale yasası hükümlerine tabi olacak. Bir de AKP ajandasında olan bu satışları yine başka bir madde ile tekrar gündeme getire bilir. 
<< Önceki Haber AKP şimdilik satmaktan vazgeçti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER