AKP'den memurlara toplu sözleşme tuzağı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Ağustos 25 2021
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in yüzde 1 şartı nedeniyle ikramiyeden 2 milyona yakın memur ve memur emeklisi yararlanamayacak. Memur Sen dışındaki sendikalar tepkili. Büro İş davaya hazırlanıyor.
AKP'den memurlara toplu sözleşme tuzağı
İktidar ve Memur-Sen 6 milyona yakın memur ve memur emeklisi için oturdukları masadan anlaşma ile kalkarken, 400 TL’lik ikramiye için getirilen “yüzde 1” şartı tepki yarattı. Sendikasızlarla birlikte yaklaşık 2 milyona yakın memuru toplusözleşme ikramiyesinden mahrum bırakan şartın anayasaya aykırı olduğunu söyleyer Büro-İş dava açacağını açıkladı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) de cuma günü “hizmet üretmeme” kararı aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Memur Sen önceki gün toplusözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılan iki yıl için toplam yüzde 26 artı enflasyon farkından oluşan zam oranlarını açıklamıştı. Bilgin konuşması sırasında soru işaretleri bırakan bir açıklama daha yapmış ve şunları söylemişti:

“Hizmet kolları düzeyinde hem genel sözleşme şartlarından yararlanma konusunda bir sendika enflasyonu var. Merdiven altı diyebileceğimiz yapılar var. Onların da önüne geçebilmek için yüzde 1 örgütlenme düzeyi olan sendikaların bundan istifade edebilmesini kararlaştırdık. Memur-Sen Konfederasyonumuzun seyyanen zam talebi vardı. Biz seyyanen zammı karşılama konusunda uzlaştığımız rakamları dikkate aldığımız zaman onun getireceği yükün artık bir sosyal uzlaşmadan çok, ekonomik bir soruna dönüşmemesi için bir başka öneride bulunduk.”

ASKER, POLİS ALAMIYOR

Bilgin, bu öneriyi 135 TL olan toplusözleşme ikramiyesinin 400 TL’ye çıkarılması olarak açıklamış ve bu konuda uzlaşmaya vardıklarını söylemişti. Bakanın açıklamasından yüzde 1 şartının ne için getirildiği tam olarak anlaşılamasa da müzakereler sırasında bu konunun ikramiye için görüşüldüğü öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Temmuz 2021 istatistiklerine göre sendikalaşma oranı yüzde 1’in altında olan 200’e yakın memur sendikası var. Bu sendikalarda binlerce memur örgütlü.

İkramiyedeki artıştan yararlanabilmek için “yüzde 1” şartı getirilmesi nedeniyle binlerce memur 400 TL’lik toplusözleşme ikramiyesini alamayacak. Bakanlığa göre toplam memur sayısı 2 m

Bu haberler de ilginizi çekebilir