Alman gençleri çocuk istiyor ama 'şimdi değil'


Almanya'da genç nüfus anne-baba olmak istiyor. Ancak gençken değil!

'Eltern' dergisinin kamuoyu araştırmaları yapan Forsa'ya yaptırdığı bir araştırmaya göre, 18-30 yaş grubuna mensup gençler çocuk sahibi olmayı çok önemli buluyor, fakat bunu aile hayatı için yeterli vakit olduğunu düşündükleri bir zamana erteliyorlar. Forsa, bin Alman gencine sorarak gerçekleştirdiği araştırma sonucunda çocuğu olmayan genç kadınların yüzde 86 ve erkeklerin de yüzde 88'inin ileride bir veya daha çok çocuk sahibi olmayı arzu ettiklerini ortaya çıkardı.

Gençler, aile planlamasının günümüzde arzu ettikleri aileye sahip olmalarını engellediğini düşünüyor. 'Eltern' dergisinden Marie-Luise Lewicki, günümüz gençleri evin dışındaki şartları önemsedikleri için aile kurmaya 'Evet, ama' diye başlayan cümlelerle yaklaşıyor. Bunun bir sonucu olarak 18-22 yaş grubundaki gençlerin sadece yüzde 37'si 27 yaşına basmadan ilk çocuğunu kucağına almak istiyor. Gerçekte ise bu grubun da ancak yüzde 20'si çocuk sahibi oluyor. Böylece, yaşları 27 ila 30 arasında değişen gençlerin çoğunluğunda çocuk sahibi olma isteği 30 yaşından sonrasına erteleniyor.

Alman gençlerinin yüzde 60'ı annenin ve babanın çalışmasını ve çocuk yetiştirme görevini paylaşmasını ideal olarak görüyor. Ancak yüzde 46'sı anne-babanın çalışırken çocuğun yetiştirilmesi meselesinin geniş ölçüde anaokulu ve okullara bırakıldığını düşünüyor. Bunu doğru bulanların oranı ise sadece yüzde sekiz. Lewicki, "İş dünyasına yoğunlaşma çoğunu korkutmuşa benziyor." diyor. CİHAN
<< Önceki Haber Alman gençleri çocuk istiyor ama 'şimdi değil' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER