Almanya'da sandıklar kapandı: CDU birinci, AfD ikinci sırada
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Şubat 23 2025
Avrupa'nın ve dünyanın yakından izlediği Almanya seçimleri tamamlandı. Sandık başı ilk anketlerine göre Hristiyan Demokratlar seçimin galibi oldu. Milliyetçi söylemleri ile eleştirilerin odağında olan AfD ise büyük bir çıkış yakaladı ve ikinci sırada yer aldı.
Almanya'da yapılan erken genel seçimlerde, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) zafer kazandı, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ise tarihinde ilk kez ikinci sıraya yükseldi. SPD ise tarihinin en kötü seçim sonucunu aldı.
Forschungsgruppe Wahlen’in sandık başı yapılan anketlere bazlı tahminlerine göre, CDU/CSU lideri Friedrich Merz’in partisi yüzde 28,5 ile seçimleri kazandı. AfD yüzde 20 oy alarak tarihi bir çıkış yaptı ve Almanya’nın ikinci büyük partisi haline geldi. Mevcut Başbakan Olaf Scholz’un liderliğindeki SPD ise yüzde 16,5’te kalarak büyük bir yenilgi yaşadı.
Yeşiller Partisi, beklentilerin altında kalarak yüzde 12 oy aldı. Sol Parti (Die Linke), son haftalardaki toparlanmasıyla yüzde 9’a yükseldi. Yeni kurulan Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) ve liberal FDP ise yüzde 5 oy alarak baraj sınırında kaldı ve Federal Meclis’e girip giremeyecekleri belirsizliğini koruyor.
Yeni Koalisyon Nasıl Kurulacak?
Federal Meclis’te çoğunluk sağlamak için en az 316 sandalye gerekiyor. Ancak partilerin oy oranları, yalnızca belirli koalisyonları mümkün kılıyor.
Eğer FDP ve BSW barajı geçerse, iki partili hükümetler yeterli olmayacak ve üç partili bir koalisyon kurulmak zorunda kalacak.
Mümkün senaryolar:
Almanya Koalisyonu (CDU/CSU + SPD + FDP) › 328 sandalye
Kenya Koalisyonu (CDU/CSU + SPD + Yeşiller) › 374 sandalye
Eğer FDP ve BSW barajı geçemezse, CDU/CSU ve SPD'nin oluşturacağı “Büyük Koalisyon” yeterli çoğunluğu sağlayabilir, ancak CDU/CSU ile Yeşiller’in koalisyonu çoğunluğu yakalayamaz.
Tüm partiler, AfD ile hükümet kurmayacağını açıkladı. CDU/CSU, SPD, Yeşiller, Sol Parti ve FDP, aşırı sağ partiyle iş birliğini net bir ş
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Milletvekili Lütfü Türkkan skandalı açıkladı!2.ABD donanmasını alarma geçiren olay: Yaptırımları delen gemi Türk menşeli çıktı3.AKP'li Şamil Tayyar, partisinin 'ekran' krizini anlattı: 'Artık yüzde 50+1'in kolay alınamayacağı ortaya çıktı'4.İddia: ‘Erdoğan’dan vekillere ekran izni'5.İstanbul Barosu Başkanı: Cezaevlerinde sadece anneler değil, çocukları da cezalandırılıyor
6.Ankara'da düşen Libya uçağının kara kutusu neden Almanya'ya gönderildi?7.AKP'li Çavuşoğlu'nun kardeşi de var: PFDK'ya sevk edildi8.En zenginler listesindeki Ali Sabancı'dan şaşırtan çıkış: 'Geçinemiyorum'9.Telegram'dan tetikçi ilanına gözaltı: Lütfü Türkkan duyurmuştu!10.Futbolda bahis skandalı: TFF 9 hakemi PFDK’ya sevk etti

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







