Altılı masanın adayı için ‘en erken tarih’ belli oldu!

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Eylül 12 2022
Altılı masa, 2 Ekim’de başlayacak ikinci turda geçiş süreci yol haritası, aday ve seçim ittifakı gibi 3 kritik karar alacak. Cumhurbaşkanı adayının ilanı için ise en erken tarih olarak aralık ayı sonu konuşuluyor.
Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP tarafından Haziran 2023'te yapılacağı yinelenen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine 9 ay 7 gün kaldı.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, ekim ayı başında ikinci tur görüşmelerine başlayacak altılı masanın önünde Türkiye’yi nasıl yöneteceklerini ortaya koyan geçiş süreci yol haritası, ortak aday ve seçim ittifakından oluşan 3 kritik başlık bulunuyor.

Altılı masanın seçimleri kazanması durumunda Türkiye’yi nasıl yöneteceğini içeren geçiş süreci yol haritası üzerinde partilerin çalışmaları tamamlanmak üzere. “Cumhurbaşkanı hangi yetkileri kullanacak, hangi yetkileri nasıl devredecek, atamaları kim nasıl belirleyecek, ortak yönetim nasıl olacak” gibi birçok soruya cevap arayan bu çalışmanın, liderlerin bundan sonraki toplantılarında netleştirmesi bekleniyor.

LİDERLERİN YER ALACAĞI 'DAR KABİNE'
Altılı masada yer alan her siyasi parti bu konularda farklı senaryolar üzerinde çalışıyor. Ancak üzerinde en çok konuşulan senaryo liderlerin içinde yer aldığı kabine dışında bir kurulun oluşturulması.

6 liderden birinin cumhurbaşkanı olması durumunda diğer liderlerin -milletvekili olmayı düşünmedikleri takdirde- cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanının başkanlık edeceği bu dar kurulda daha önceki parlamenter sistemdeki başbakan yardımcılığında olduğu gibi her Cumhurbaşkanı Yardımcısına çeşitli yetki alanları tanınacak. Bu görev alanı ve yetkilerin de liderlerin partilerinin oy oranına göre şekillenebileceği kaydediliyor. Kurul Merkez Bankası gibi kritik kurumlara atamalar ve yine önemli konularda alınacak kararlarda söz sahibi olacak. Ortak yönetim için oluşturulacak bu kurulun 'Cumhurbaşkanlığı Kurulu' ya da 'dar kabine' olarak nitelenebileceği ifade ediliyor.

'CUMHURBAŞKANI AN

Bu haberler de ilginizi çekebilir