Arafat'ta dua zamanı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Eylül 11 2016
Hac farizasını yerine getirmek üzere dünyanın dört bir yanından kutsal topraklara giden hacı adayları Arafat’a çıktı.
Gece yarısından itibaren yola çıkan hacı adayları bugün Arafat’ta haccın rükunlerinden biri olan vakfe vazifesini ifa edecek, dualar edecek. Cebel-ü Rahme (Rahmet Tepesi) etrafında tam bir mahşer provası yaşanacak. Milyonlarca hacı Arafat vakfesi ile bayrama hacı olarak girecek. Peygamber Efendimizin (s.a.v) Veda Hutbesi’ni irat ettiği, Hazreti Âdem ile Hazreti Havva’nın buluştuğu Arafat, Mekke’ye 25 km mesafede bulunuyor.
Arafat’taki program kapsamında akşam vakti Müzdelife’ye gidecek hacı adayları, akşam ve yatsı namazlarını yatsı vaktinde birleştirerek “Cem’i tehir” yapacak. Hacı adayları gece yarısından başlayarak önce Müzdelife’ye oradan da Mina’ya gidecek. Arafat ve Müzdelife’de şeytana atılacak taşları toplayacak hacı adayları, ardından Mina’daki “Cemerat” bölgesine hareket edecek. Hacı adayları, Kurban Bayramı’nın birinci günü Cemerat’ta, “Büyük şeytana (Akabe cemresi)” yedi taş atacak. Temettü, ifrat ve kıran haccı yapanlar, birinci gün şeytan taşladıktan sonra Mescid-i Haram’a gidip ziyaret tavafı yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkarak hacı olacak. Hacılar, bayramın ikinci ve üçüncü günü ise yine aynı bölgede sırasıyla “küçük, orta ve büyük” şeytana 7’şer taş atacak.
LEBBEYK ALLAHÜMME LEBBEYK
Kurban Bayramı’ndan önceki Zilhicce’nin ilk on günü dua, oruç ve ibadetlerin ayrı bir yeri bulunuyor. Kur’an-ı Kerim’de Fecr Suresi’nin başında, bu günler için “On geceye yemin olsun ki?” ifadeleriyle bahsediliyor. Kamerî ayların 12’ncisi olan Zilhicce ayı, İslâm’ın beş esasından biri olan hac ibadetinin yerine getirildiği umumi af ve bağışlanma ayı. Bu ayın birinden onuna kadar olan zaman dilimi “leyâli-i aşere”, yani on mübarek gece olarak isimlendiriliyor. Onuncu gün Kurban Bayramı’nın ilk günü. Bugünlerde oruçlu olmanın, dua ve ibadetin büyük ehemmiyet verilmesi tavsiye ediliyor.
Zilhicce’nin sekizinci gününe “terviye günü” dokuzuncusuna “Arefe günü”; Kurban bayramı gününe (onuncu güne) “n
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Covid aşıları öldürüyor mu? 4 yıllık araştırmanın sonuçları açıklandı2.Dünya bu iddiayı konuşuyor: ABD Maduro'yu kaçırırken kan kusturan gizemli bir silah kullandı!3.İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduya talimat verdi'4.ABD'de protesto dalgası: 50 eyalette binler sokağa çıkıyor5.Maduro'dan oğlu aracılığıyla ilk mesaj: 'Ben bir savaşçıyım'

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







