Avustralya'da ağrı kesici ilişkili ölümler ikiye katlandı


Avustralya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, ülkedeki ağrı kesici kullanımı ile ilişkili ölümlerde son yıllarda ciddi bir artış gözleniyor.

Medical Journal of Australia tarafından yayınlanan araştırmaya göre, 2000 ila 2009 yılları arasında ağrı kesici ilaçlarla meydana gelen ölümler arasında bağlantılar bulundu. Ağrı kesiciler nedeniyle 2000 yılında 53 kişi hayatını kaybederken, 2009 yılında 155 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin önemli bir kısmının, aşırı dozda ilaç kullanımı nedeniyle meydana geldiği belirtildi. Yeni Güney Galler (NSW) Üniversitesi Uyuşturucu ve Alkol Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan raporun yazarı Amanda Roxburg, "Araştırmada incelediğimiz 1437 ölüm vakasının yaklaşık yarısı kazara alınan aşırı doz ağrı kesiciden kaynaklandığını tespit ettik." açıklamasını yaptı.

Medical Journal of Australia Başkan Yardımcısı Dr Stephen Parnis, ölümlerin özellikle şiddetli ağrısı olan ve birden fazla ağrı kesiciyi aynı anda kullanan kişilerde meydana geldiği bilgisini verdi. Parnis sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne kadar fazla ağrı kesici aynı anda kullanılırsa, meydana gelen komplikasyonlar da o kadar artıyor ve ölümlere neden oluyor. Bu durum doktorlar ve konu hakkında yeterince bilgisi olmayan hastalar için ciddi bir sorun oluşturuyor."

Yeni raporun ışığında uzmanlar, Avustralya hükümetinin, eczanelerde serbestçe satılan Nurofen Plus gibi ağrı kesicilerin, zararlı etkileri ve bağımlılık yapma ihtimali nedeniyle yeni bir sınıflamaya alınması ve doktor kontrolünde kullanılmasını istiyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Avustralya'da ağrı kesici ilişkili ölümler ikiye katlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER