Ayçiçek yağı için Rusya'dan kötü haber
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Çarşamba, Mart 23 2022
Ayçiçek yağı krizinde Rusya'dan önemli bir adım geldi. Dünyanın önde gelen ayçiçek yağı üretiçilerinden olan Rusya, ihracaata kota getirmeye hazırlanıyor.

Rusya Tarım Bakanı Dmitry Patrushev, bakanlığın hükümete ayçiçeği yağı ihracatına kota getirilmesini teklif ettiğini açıkladı. Hangi ülkelere ne kadarlık kota uygulanacağı üzerine ise herhangi bir bilgi verilmezken Türkiye'nin bu durumdan nasıl etkileneceği merak konusu oldu.
Cumhuriyet'in haberine göre Patrushev ayrıca, tarım ve ticaret bakanlıklarının süt ve çocuklar için gıda ürünlerinde yabancı ambalaj tedarikçilerini ikame edecek alternatifler araştırdığını söyledi.
Dünya tahıl ticaretinde önemli bir yere sahip Ukrayna ve Rusya, dünyadaki toplam buğday ihracatının yüzde 30'unu, arpanın yüzde 31'ini, ayçiçeğin ise yüzde 32'sini karşılıyor. Öte yandan Türkiye'nin arpa ithalatının yüzde 40'ı Rusya'dan; ayçiçeğinin ise yüzde 56'sı Rusya'dan ve yüzde 12'si Ukrayna'dan yapılıyor.
TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLENECEK?
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle ise Türkiye'ye, bu iki ülkeden yapılan ayçiçeği yağı ithalatının sekteye uğramasıyla ülkemizde ayçiçeği yağı sorunu olmuş ve arzda da problemler yaşanmıştı. Fahiş fiyat artışı da yurttaşların tepkisine yol açmıştı.
Uzmanlar da artan ithalat ve enerji maliyetleri düşünüldüğünde, Türkiye'deki ekmek gibi unlu mamullerde ve ayçiçeği yağı fiyatlarında artış yaşanacağını öngörüyor.
Rusya Tarım Bakanı'nın açıkladığı kota uygulamasının detayları da bu yüzden Türkiye açısından önem arz ediyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Buğra Gökce trajik Mehmet Akif Ersoy karşılaşmasını anlattı: 'Ağlamaya başladı hepimiz etkilendik'2.Trump'tan kritik açıklama: "Golan Tepeleri'ni İsrail'e verdim"3.Muharrem Sarıkaya işten atıldı!: Kameramanı tokatlamıştı!4.Milletvekili şokta: Erdoğan'ın 1994'teki mal varlığını paylaştı diye...5.Almanya işsizlik yardımını zorlaştırıyor
6.Tutuklandı: Ela Rümeysa Cebeci ifadesinden sonra nezarete alındı!7.Savaşa hazırlanıyor: Almanya 50 milyar avroluk dev bütçe onayı8.Geri dönüyor: İngiltere'den AB ayrılık sürecinde bazı başlıklarda dönüş!9.Soylu'nun 'sağ kolu' da aralarında: 235 emniyet müdürü emekli edildi10.Emekli Erdoğan Saray'da, emekli vatandaş otogarda!

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Buğra Gökce trajik Mehmet Akif Ersoy karşılaşmasın...

Trump'tan kritik açıklama: "Golan Tepeleri'ni İsra...

Muharrem Sarıkaya işten atıldı!: Kameramanı tokatl...

Milletvekili şokta: Erdoğan'ın 1994'teki mal varlı...

Almanya işsizlik yardımını zorlaştırıyor


