'Bayramda fazla tatlı sindirim sitemin çökmesine sebep olabilir'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Temmuz 13 2015
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, bayramda birdenbire çikolata ve hamur işi tatlıları çok miktarda yemenin, sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olabileceğini belirtti.
'Bayramda fazla tatlı sindirim sitemin çökmesine sebep olabilir'
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, bayramda birdenbire çikolata ve hamur işi tatlıları çok miktarda yemenin, sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olabileceğini belirtti.

Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler sebebiyle kişiler, bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme istediğinden ötürü bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla karşılaşabiliyor. Bu konuda ikaz eden Dr. Kütük, çikolata ve tatlılara fazla yüklenilmemesini istedi. Yazılı bir açıklama yapan Kütük, "Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek, sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, bayram ve daha sonrası için sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

"1. Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için dört temel besin grubunda bulunan besinlerden en az üç ana ve iki ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Bu besin grupları süt ve süt ürünleri, et, yumurta ve kurubaklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllardır.
2. Ramazan ayının sonlanması ile beraber yiyeceklerin miktarını aniden arttırmayınız. Öğün aralarını en az 2, en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyiniz.
3. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peyni

Bu haberler de ilginizi çekebilir