Birleşmiş Milletler: KKTC kuvvetleri, Barış Gücü'ne saldırdı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ağustos 18 2023
Birleşmiş Milletler Barış Gücü, KKTC güçlerinin barış gücü personeline ve araçlarına saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı. AB ve Yunanistan saldırıyı kınarken, KKTC Dışişleri Bakanı "Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını" söyledi.
Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Birleşmiş Milletler misyonundan yapılan açıklamaya göre KKTC'ye bağlı kuvvetler Kıbrıs'ı ikiye bölen Yeşil Hat üzerindeki tartışmalı bir yol inşaatını engelleme girişiminde bulunan BM Barış Gücü (UNFICYP) görevlilerine saldırdı. Saldırı, BM Kıbrıs Barış Gücü kontrolünde olan Yeşil Hat üzerinde bulunan Pile köyünde yaşandı.
'TEHDİTLER VE BM ARAÇLARINA VERİLEN ZARAR ULUSLARARASI HUKUKTA SUÇ TEŞKİL EDER'
BM Kıbrıs Barış Gücü dün KKTC yetkililerini “Yeşil Hat içinde izinsiz inşaat faaliyetleri yürütülmemesi” konusunda uyarmıştı. Ancak BM Kıbrıs Barış Gücü'nden yapılan açıklamada barış gücü görevlilerinin Yeşil Hat içine taşan yolun inşaatını durdurmaya çalışırken saldırıya uğradıkları kaydedildi. Açıklamada, “Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü, BM görevlilerine yapılan saldırıyı ve Kıbrıslı Türk personelin BM araçlarına verdiği zararı kınıyor” ifadesi kullanıldı. BM Kıbrıs Barış Gücü açıklamasında, “BM barış gücü görevlilerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM'ye ait araçlara verilen zarar kabul edilemez ve uluslararası hukuk çerçevesinde ciddi suç teşkil eder. Bu suç, yasaların tanıdığı en ağır şekilde cezalandırılacaktır” dendi. Açıklamada ayrıca Kıbrıs Türk tarafına, “Barış Gücü misyonunun Yeşil Hat içindeki yetki sahasına saygı gösterme, gerginlikleri daha da tırmandıracak her türlü eylemden kaçınma ve Yeşil Hat içindeki tüm personelini ve inşaat makinalarını derhal geri çekme” çağrısı yapıldı.
'ÜÇ BM ARACINA ZARAR VERİLDİ'
Voice of America Türkçe'nin aktardığına göre bir yetkili, KKTC polisinin ve sivil kıyafetli askeri personelin bir BM barış gücü görevlisini yumrukladığını ve birkaçına “sert şekilde ittirerek” saldırdığını söyledi. Haber ajansı AFP'ye adının açıklanmaması şartıyla konuşan bir kaynak, Birleşmiş Milletler'e ait bir aracın yoldan çekilmesi için traktörün devreye sokulduğunu, üç BM aracına büyük zar
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rezan Epözdemir, Terim'e neden 5 buçuk milyon TL transfer etti?2.14 yıl sonra yeni operasyon kararı!3.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?4.Kamu personeline nefret operasyonu: 8 ilde 20 kişi hakkında gözaltı kararı5.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'
6.Sadettin Saran gözaltındayken, Ali Koç'tan başkanlık çıkışı7.AKP affı devrede: Onbinlerce adli suçlunun cezaevinden tahliyesi başladı!8.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!9.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”10.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







