BM'den Gazze için kıtlık uyarısı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Mart 18 2024
BM Dünya Gıda Programı, İsrail'in operasyonlarını sürdürdüğü Gazze'de halkın kıtlıkla karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı. Örgütün açıklamasında, bölgede neredeyse herkesin gıda bulmakta zorlandığı belirtildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) nüfusunun tahminen yüzde 70'inin felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olduğu Kuzey Gazze'de çok yakında kıtlık yaşanacağını açıkladı.

DW Türkçe'nin haberine göre Dünya Gıda Programı'ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada, açlık krizlerinin ölçeğini tahmin etmeye yönelik uluslararası bir süreç olan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) analizinin son bulgularını yayınladı.

Buna göre, Gazze'de neredeyse herkesin yeterli gıda bulmakta zorlandığı sonucuna varılırken, Gazze'nin kuzeyinde bulunan yaklaşık 210 bin kişinin açlık durumunun en yüksek noktası olan 5. aşamada olduğu kaydedildi.

Yapılan açıklamada İsrail'in saldırılarını Refah kentine doğru genişletmesi halinde, çatışmaların Gazze'nin 2,3 milyonluk toplam nüfusunun yaklaşık yarısını felaket boyutunda açlığa sürükleyebileceği uyarısında bulunuldu.

IPC Aralık ayında Gazze'nin toplam nüfusunun dörtte birinin açlık çektiğini yönünde tahminini açıklamıştı.

Yardım kuruluşlarından çağrı
Yardım kuruluşları Gazze'ye, özellikle de Gazze'nin kuzeyine insani yardımların ulaştırılması ve dağıtılmasının İsrail'in kısıtlamaları, çatışmalar ve toplum düzeninin bozulması nedeniyle neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.

İsrail ise insani yardım ulaştırılmasına herhangi bir sınırlama getirmediğini belirterek, yaşanan tıkanıklıklardan yardımları dağıtan BM kuruluşlarını sorumlu tutuyor.

Başta ABD olmak üzere bazı ülkeler son günlerde hava köprüsü ve deniz koridoru aracılığıyla bölgeye yardım ulaştırıyor.

Ancak yardım kuruluşları bu çabaların maliyetli ve yetersiz olduğunu belirterek, İsrail'in yardımların kara yolu üzerinden ul

Bu haberler de ilginizi çekebilir