Ban Ki-moon, Nevruz açıklaması yaptı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "Yılın, geniş bir coğrafyada insanları biraraya getiren Nevruz Bayramı'nın kutlandığı o özel günlerindeyiz." dedi.

Ban Ki-moon, Nevruz açıklaması yaptı

Genel Sekreter Ban Ki-moon, 21 Mart Uluslararası Nevruz Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında "Baharın ilk günüyle birlikte Yeni Yılın kutlandığı Nevruz Batı, Orta ve Güney Asya, Kafkaslar, Balkanlar ve daha birçok yerde yüzyıllardır süren bir gelenektir." ifadelerine yer verdi.

Nevruz'un çok geniş bir kültürel yelpazede etkisinin bulduğunu belirten Ban, "Kutlamalar at yarışından güreşe, çeşitli dillerde şarkıların söylenmesine ve Efsanevi (Pers) Kralı Cemşid'e dair  hikayelerin anlatılmasına ya da evlerin önünde kandil yakılmasına kadar çeşitli şekillerde gerçekleşebiliyor. Nevruz ruhunun bu farklı tezahürlerinin ortak mesajı ise insanlar arasındaki dayanışmanın önemidir" ifadesini kullandı.

NEVRUZ UNESCO LİSTESİNDE

Genel Sekreter, önemli sayıda ülkenin girişimi sonucu Nevruz'un UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine eklendiğini hatırlatarak, "Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan ve Türkiye'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği söz konusu girişim, farklılıkların bir araya gelmesinin yarattığı değeri de ispatlıyor." dedi.
 
"Nevruz ülkeleri bir araya getirmekten ötesini yapıyor" diyen Ban Ki-moon, "Nevruz paylaştığımız gezegenimize sevgi ile yaklaşmamız gerektiğini hatırlatıyor. Doğanın güzelliğini ve baharın gelişini vurgulayan Nevruz,  insanlara çevrenin daha fazla korunması yönünde ilham veriyor." şeklinde konuştu.

Ban Ki-moon, "Uluslararası Nevruz Günü'nü kutlayanlara en iyi dileklerimi sunuyorum ve herkesin bugünü doğanın güzelliğini, Baharın verdiği umudu ve kültürün barışı inşa gücünü yansıtmak için kullanacağını ümit ediyorum" diyerek mesajına son verdi.

CİHAN

<< Önceki Haber Ban Ki-moon, Nevruz açıklaması yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER