Obama'nın 'darbe' sırrı çözüldü!

Obama, Mısır’da sivil yönetime geçilmesi çağrısı yaptı. ‘Darbe’ lafını kullanmadı çünkü...

Obama'nın 'darbe' sırrı çözüldü!

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır’daki krizle ilgili açıklamasında çok dikkatli bir dil kullandı ve ordunun Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden uzaklaştırması ve anayasayı askıya almasından ‘derin bir kaygı’ duyduğunu söyledi. Konuşmasında ‘darbe’ ifadesini kullanmayan Obama, ne Mursi’nin yeniden görevinin başına getirilmesi çağrısında bulundu ne de ordunun siyasi hayata müdahale etmesini kınadı. 

Vatan'da yer alan habere göre Mısır’da ordu ile çok yakın ilişkilere sahip olan ABD, 1979 İsrail-Mısır anlaşmasından bu yana bu ülkeye her yıl 1.5 milyar dolarlık askeri yardımda bulunuyor. Obama eğer ‘darbe’ lafını kullansaydı, ABD yasalarına göre Washington yönetiminin Ortadoğu’daki en yakın müttefiklerinden birisi olan Mısır’a yaptığı para yardımının büyük bir kısmının durması anlamına gelecekti. 

Öte yandan ordunun müdahale öncesinde ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Mısırlı mevkidaşı El Sisi ile telefonla görüşmüştü. Hagel tüm ısrarlara rağmen El Sisi ile ne konuştuğunu açıklamadı. Mısır ordusunun bu konuşmada ABD’ye güvence verdiği söyleniyor.
<< Önceki Haber Obama'nın 'darbe' sırrı çözüldü! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER