Ekonomide panik havası büyüdü
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Mart 17 2020
Dünya ekonomilerinde koronavirüs etkisi büyüyor. Dolar/ TL dün 6.42 liraya kadar çıkarken BİST yüzde 8.1 değer kaybetti.
Küresel salgın ilan edilen koronavirüsün, dünya ekonomileri ve özellikle mali piyasalar üzerindeki etkisi yeni açıklanan bir dizi önleme rağmen büyüyor. Özellikle Avrupa’daki gelişmeler panik havasını büyütüyor. İşte dün açıklanan yeni önlemler ve piyasaların durumu:
IMF’DEN 1 TRİLYON $
- ABD Merkez Bankası Fed, faizi yüzde 0-0.25 aralığına indirdi ve en az 700 milyar dolar tahvil alımı yapacağını bildirdi. Diğer merkez bankaları da bankalara ucuz likidite sağlayacaklarını açıkladı.
- IMF Başkanı Kristalina Georgieva hükümetleri, koronavirüsün uzun vadeli ekonomik hasara neden olmasını önlemek için koordine mali ve parasal destek önlemleri almaya çağırdı. Georgieva ayrıca, IMF’nin 189 üye ülkesine yardım etmek için 1 trilyon dolarlık kredi verme kapasitesini seferber etmeye hazır olduğunu açıkladı.
- Almanya’da hükümet, şirketlerin finansmana erişiminde sıkıntı yaşanmaması için devlet destekli 550 milyar Avro kredi vereceğini açıkladı.
- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, en fazla etkilenen sektörler öncelikli olmak üzere atılacak adımların bu hafta açıklanacağını duyurdu.
RİSK PRİMİ YÜKSEK
Ancak bu gibi bir dizi açıklamaya rağmen dün koronavirüsün küresel ekonomiye etkilerine ilişkin endişelerle Türkiye’deki mali piyasalar büyük darbe aldı. Güne 6.31 lira seviyelerinde başlayan dolar/TL, gün içinde 6.42 lira seviyesine kadar tırmandı. Böylece dolar Eylül 2018’deki seviyelere yaklaştı. Borsa İstanbul 100 Endeksi ise 86 bin 929 puan kadar indikten sonra, günü yüzde 8.1 düşüşle tamamladı. Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 500 puanı aşmış durumda. CDS’ler yılbaşında 20 ayın en iyi risk iştahına işaret eden 240 puanda bulunuyordu.
Avrupa’nın
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rezan Epözdemir, Terim'e neden 5 buçuk milyon TL transfer etti?2.14 yıl sonra yeni operasyon kararı!3.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?4.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'5.Kamu personeline nefret operasyonu: 8 ilde 20 kişi hakkında gözaltı kararı
6.Sadettin Saran gözaltındayken, Ali Koç'tan başkanlık çıkışı7.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”8.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!9.AKP affı devrede: Onbinlerce adli suçlunun cezaevinden tahliyesi başladı!10.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







