Fransa göç ve ilticaya kapılarını kapatıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Aralık 24 2023
Zorlu müzakerelerin ardından Fransız parlamentosunun her iki kanadı, sert düzenlemeler içeren yeni göç yasasını kabul etti. Ancak hem iktidar hem muhalefet saflarından yasaya karşı tepkiler yükseliyor.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaklaşık bir yıl önce göç yasasında "dengeli" bir reform sözü vermişti. Yasa dışı göçü önleyen ve reddedilen sığınmacıların sınır dışı edilmesini kolaylaştıran, aynı zamanda çalışan göçmenlerin entegrasyonunu da teşvik eden bir yasa vadetmişti.
Ancak iktidarı oluşturan partiler, 2022 yazında yapılan parlamento seçimlerinde Ulusal Meclis'teki mutlak çoğunluğunu kaybetti. Parlamentonun ikinci kanadı olan Senato'da merkez sağcı Cumhuriyetçiler (Les Républicains/LR) hâkim durumda. Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik (Rassemblement National/RN) partisinin baskısını yakından hisseden Cumhuriyetçiler, son yıllarda merkez sağdan radikal sağa doğru kaymaya başladı. Bu nedenle gözlemciler, hükümetin ancak çok daha katı bir göç reformu hazırlaması durumda parlamentoda çoğunluk desteği elde edebileceğini haftalardır vurguluyordu.
DW Türkçe'nin haberine göre Macron da kısa süre önce partiler arasında uzlaşma çağrısında bulundu, ardından yasa geçen Çarşamba günü 186'ya karşı 349 oyla kabul edildi.
Yeni göç yasası ile Fransa, başta İskandinav ülkeleri olmak üzere son yıllarda pek çok Avrupa ülkesi tarafından benimsenen "göç karşıtı" keskin bir rotayı takip edenler kervanına katılıyor.
Yasaya göre göçmenlere, istihdam açığı olan sektörlerde iş bulsalar bile Fransa'da kalma hakkı verilmeyecek.
Sosyal yardımlarda Fransızlara öncelik
Fransız hükümeti, özellikle oturma izinleri ve sosyal yardımlar konusunda muhafazakâr muhalefete önemli tavizler verdi. Göçmenler için çocuk parası, ev sahibi olma hakkı, serbest meslek sahiplerine kişisel destek ve işsizlik yardımı almak için beş yıllık bir bekleme süresi öngörülüyor. İş sahibi göçmenler ise iki buçuk yıl beklemek zorunda kalacak.
Kişisel konut yardım
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Covid aşıları öldürüyor mu? 4 yıllık araştırmanın sonuçları açıklandı2.Dünya bu iddiayı konuşuyor: ABD Maduro'yu kaçırırken kan kusturan gizemli bir silah kullandı!3.İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduya talimat verdi'4.Maduro'dan oğlu aracılığıyla ilk mesaj: 'Ben bir savaşçıyım'5.Her bir alışveriş bir risk

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







