İsrail'e soğuk duş!

İsrail resepsiyonuna hükümetten hiç kimse katılmadı.

İsrail'e soğuk duş!

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nin verdiği resepsiyondaki tablo, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme sürecinin henüz tamamlanmadığını, iki ülke arasındaki ilişkilerin resmi düzeyde normale dönmediğini, tazminat müzakereleri ile Gazze'ye abluka konusundaki pürüzlerin tam aşılamadığını gösterdi. Aynı zamanda iki ülke arasında normalleşme isteğinin olduğunu ama bunun bir zamana yayılacağının da işaretini verdi.

İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler, Mavi Marmara baskını nedeniyle ortaya çıkan kriz üzerine, 7 Eylül 2011 tarihinde, "ikinci katip" düzeyine düşürüldü. Bu tarihten itibaren İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nde ikinci katip seviyesinin üstündeki bütün diplomatların Türkiye'deki görevleri son buldu. Türkiye'nin diplomatik seviyenin düşürülmesinin yanısıra Gazze'deki ablukanın kaldırılması, Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi ve askeri anlaşmaların askıya alınması konularını da içeren kararları da İsrail'e iletildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak özür dilemesinin ardından İsrail ile ilişkilerinin yeniden normalleşmesinin kapısı açıldı. Mavi Marmara baskını nedeniyle İsrail Hükümeti'nden alınacak tazminat için yürütülen çalışmalar çerçevesinde, pazartesi günü İsrail'den bir heyet Türkiye'ye geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanı Yaakov Amidror ile özel temsilcisi ve emekli bir diplomat olan Yosed Ciehanover'un yer aldığı heyet üyeleri, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşmüştü.

Dün akşam İsrail'in Ankara'da ikinci katip seviyesindeki Maslahatgüzarı Yosef Levi Sfari, ülkesinin bağımsızlık günü nedeniyle Swissotel'de bir resepsiyon verdi. Resepsiyona hükümeti temsilen katılım olmadı. Aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı'ndan büyükelçi seviyesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nden de resepsiyona katılım yoktu. Resepsiyona Türkiye'yi temsilen katılan isim Dışişleri Bakanlığı'ndan Protokol Genel Müdür Yardımcı Vekili Tunca Özçuhadar oldu. Ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi'nden Faruk Loğoğlu, Osman Korutürk ve Kamer Genç de resepsiyona katılan diğer isimlerdi. Milliyet'te yer alan habere göre bu tablo, iki ülke arasında özür ile başlayan normalleşme sürecinin henüz tamamlanmadığı ve ilişkilerin normalleşmesinin henüz resmiyet kazanmadığı şeklinde yorumlandı. 

Resepsiyon salonunda, İsrail'in yanı sıra Türk bayrağı da vardı. Türkiye ile İsrail'in milli marşları okunurken, protokolde sadece İsrail maslahatgüzarı ve sözcüsü vardı. Arkada yer alan isimlerden biri de ABD'nin Ankara Büyükelçiliği müsteşarı idi. Türkiye ile İsrail'in ikili ilişkilerinin düzelmesine önem veren ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin de normalleşme resmiyet kazanmadığı için resepsiyona gelmediği yerine müsteşarını gönderdiği yorumları yapıldı.
<< Önceki Haber İsrail'e soğuk duş! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER