Son yasa değişikliği maden işçilerini vurdu

Hü­kü­me­t­in emek­li ol­ma şart­la­rı­nı ağır­laş­tı­ra­rak sos­yal gü­ven­lik den­ge­si­ni dü­zelt­me­yi he­def­le­di­ği 2008 yı­lın­da­ki sos­yal gü­ven­lik re­for­mu, yer üs­tün­de­ki iş­çi­ler­le bir­lik­te ye­ral­tın­da ça­lı­şan ma­den­ci­le­ri de vur­du.

Son yasa değişikliği maden işçilerini vurdu

Ça­lı­şan­la­rın emek­li ol­ma şart­la­rı­nı ağır­laş­tı­ran 2008’de­ki sos­yal gü­ven­lik re­for­mu ye­ral­tın­da ça­lı­şan ma­den­ci­le­re si­gor­ta­lı­lık sü­re­si, prim gün sa­yı­sı ve emek­li­lik ya­şı yö­nün­den ağır yük ge­tir­di.

Bugün'ün haberine göre, 1 Ekim 2008’de ya­pı­lan dü­zen­le­mey­le ye­ral­tı ma­den iş­yer­le­rin­de ça­lı­şan­la­rın emek­li ola­bil­me­le­ri için en az 20 yıl si­gor­ta­lı­lık sü­re­si, 7 bin 200 gün prim gün sa­yı­sı ve 55 yaş şar­tı ge­ti­ril­di. Böy­le­ce ma­den­ci­le­rin emek­li ol­ma­la­rı için ge­re­ken yaş ve gün sa­yı­sı ar­tı­rı­lır­ken, sü­rek­li ve mü­na­ve­be­li ol­ma­sı­na ba­kıl­mak­sı­zın 20 yıl si­gor­ta­lı­lık sü­re­si şar­tı kon­du, al­ter­na­tif­ler ise kal­dı­rıl­dı.

YIPRANMA VAR ANCAK

Zor­lu­ğu bir neb­ze yu­mu­şat­mak için ay­nı ta­rih­te, ça­lı­şı­lan her yıl için 6 ay prim gün sa­yı­sı­na ila­ve ve ila­ve sü­re­nin ya­rı­sı ka­dar da yaş had­din­den in­di­rim hak­kı ge­ti­ri­le­rek yıp­ran­ma­da ila­ve des­tek­ler sağ­lan­dı. An­cak 20 yıl­lık sü­re ve prim gün sa­yı­sın­da­ki ar­tış ile ile­ri yaş kıs­ta­sı, ma­den­ci­le­rin emek­li ola­bil­mek için ma­den­ler­de da­ha faz­la ça­lış­ma­la­rı­nı zo­run­lu ha­le ge­tir­di.

Ma­den­ci­le­re sağ­la­nan yıp­ran­ma hak­kı ve bu hak­kı kul­lan­ma şart­la­rı ge­çen yıl ya­pı­lan baş­ka bir dü­zen­le­mey­le Mec­li­s’­te ça­lı­şan mil­let­ve­kil­le­ri­ne de ge­ti­ril­di.

2008 YILI ÖNCESİ

Madenciler 2008’den önceki düzenlemede ise hem daha az çalışarak emekli olabiliyor hem alternatif imkanlarını kullanabiliyordu. Örneğin 8 Eylül 1999 reformu sonrası işe girenlere 7 bin gün prim gün sayısı ve 50 yaş veya 25 yıl sigortalılık süresi ile en az 4 bin 500 gün prim gün sayısı ve 50 yaştan oluşan 2 ayrı alternatif sunuluyordu.

Gaz maskesi ve bunların ekipmanlarının ithalatı geçen yıl 9,3 milyon doları buldu. TÜİK verilerine sadece gaz maskesi ithalatı 8,6 milyon dolar. 28 ülkeden alım yaptık.

<< Önceki Haber Son yasa değişikliği maden işçilerini vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER