Hakim ve savcıları görevden alan HSYK'ya her kesimden tepki yağıyor

Selam Tevhid terör örgütü soruşturmasında usulsüz dinleme kararı verdiği iddiasıyla 49 yargıcın açığa alınması tepki topladı.

Hakim ve savcıları görevden alan HSYK'ya her kesimden tepki yağıyor

Yargıçların bağımsız karar veremeyecek hale getirildiği kaydedildi. HSYK’nın siyasi bir infaz kurumuna dönüştüğü vurgulandı
HSYK'nın 49 yargıcı açığa almahukukçu ve siyasileri isyan ettirdi.

YARGI KARAR VEREMEZ HALE GELİR

Bugün'ün haberine göre, Eski DGM Savcısı Mehmet Mete Göktürk: Bir hakimin karar vermesinden dolayı ortada açık kasıt, kötü niyet olmadıktan sonra kararı yanlış bile olsa açığa alınması, tutuklanması çok ağır bir yaptırım. Doğru değil. Bu ağır yaptırımların uygulanması yargı bağımsızlığıyla, hakim teminatıyla bağdaşmaz. Yargının tarafsızlığını, bağımsızlığını da zedeler. Hakimler kararlarını verirken korkmamalı, vicdanının sesini dinlemeli. Açığa alma, meslekten ihraç kararları hakimleri karar vermekten ürker hale getirir.

VAHİM HUKUK SKANDALLARI

Avukat Ergin Cinmen: Hakim karar verdi diye tutuklanıyor, meslekten ihraç ediliyor, açığa alınıyor. Bunlar çok vahim hukuk skandalları. Endişelenmemek mümkün değil. Her dönem siyaset yargıyı elinde tutmak ister. Ancak yargıçlar buna izin vermemeli. Yargının, hukukçuların, siyasetin amaçlarına alet olmaması gerekir. Hukuk bir kriter olmaktan çıktı. Siyasi kararların infaz mercii haline geldi.

İNTİKAM ALMAYA DAYALI BİR YAPI

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: HSYK’nın yapısı da ne yazık ki intikam almaya dayalı bir yapıda oluşturuldu. Burada hukuki gerekçelerin dışında bir öç alma duygusuyla hareket edildiği anlaşılıyor. HSYK bu yapısıyla ve aldığı bu kararlarla, artık kendisine saygı ve itimat duyulmasını gerektiren bir kurum olmaktan çıkmıştır.

BAŞTAN SONA HAK İHLALİDİR

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü: AKP’de özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yana olanlarla, onun özel örgütünden olanlarla olmayanlar arasında bir ayrım vardır devlette. Bu güce sahip oldukları bütün kurumlarda bu uygulamayı yapıyorlar. Baştan sona hak ihlalidir. Bu görevden alınanların kişiliklerinden ve dünya görüşlerinden bağımsız olarak hepsinin ortak özelliği, Erdoğan’ın özel örgütüne mensup olmamalarıdır.

BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ DAVRANMALARI iMKANSIZ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Bundan sonra hakimler vicdani kanaatlerine göre hareket edemez. Üstelik 200 küsur dinleme ya da bir dinlemeyle ilgili farklı değerlendirmeler var. Yargıç, ‘Acaba bu dosya kimle ilgili’ deyip rahat hareket edemeyebilir. Özellikle 17-25 Aralık olsun, hükümetin icraatları ve hukuka aykırı eylemleri geldiği zaman hangi yargıç bağımsız ve tarafsız davranacak, nasıl vicdani ve kanaat özgürlüğünü oluşturacak?

İDDİA İLE YAPTIRIM

Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay: Bu karar, yargı bağımsızlığı ve yargı teminatı ilkelerine uymuyor. HSYK, iktidarın iddiaları doğrultusunda hakim ve savcılara yaptırım uyguluyor. Hakim ve savcılar, eylem ve işlemlerinden ötürü hiçbir ciddi hukuki gerekçe olmadan, sadece verdikleri kararlar bazı çevrelerin işine gelmediği için yaptırıma maruz kalırsa bu ülkede yargı bağımsızlığı ve yargıç teminatından söz edilemez. Hukukun güvencesinden, tarafsız işlemlerinden yoksun kalan idareler, bir zorbalık yönetimine dönüşür ve meşruiyetini kaybeder.
<< Önceki Haber Hakim ve savcıları görevden alan HSYK'ya her kesimden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER