Her yıl 100 bin kişiyi öldürüyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Şubat 8 2016
Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Çankırı Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla yapılan açıklamada; “Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açmakta. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biri.” denildi.
Tütün kontrolünde temel amacın, tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere onlarca hastalığın yarattığı sağlık, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamak olduğu vurgulanan açıklamada, "Günümüzde yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir. Toplumu "pasif sigara dumanının" zararlarından korumak önemli bir halk sağlığı konusudur." ifadalerine yer verildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:"Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Ulusal Tütün Kontrol Programı 2015-2018 Eylem Planı’ndaki amaçlardan biri de sigarayı bırakmanın yaygınlaştırılması, tütün bağımlılığı tedavisinde ve tekrar başlamayı önlemede başarı yüzdesinin yükseltilmesidir. ‘9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla İstanbul Valiliği İl Tütün Kontrol Kurulunun üyeleri olan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği işbirliği ile sigara bağımlılığı ile mücadele noktasında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu etkinliklerle tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmıştır. Sigara içen bireylerin ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nü sağlıklı bir yaşam için yeni bir başlangıç
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vize uygulamasını kaldırıyor2.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi3.Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netleşti! İşte o anlar!4.Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvara test yaptırmıştı!5.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?
6.Kara para soruşturması saraya uzandı: Erdoğan'ın danışmanı şüpheli olarak...7.Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle bir dönemde düşündürücü...'8.Adli Tıp sonuçları pozitif çıkan Sadettin Saran özel bir laboratuvara test verdi!9.11. Yargı paketi tamam 50 Bin Mahkuma af geliyor: Siyasiler hariç10.BİM Bank geliyor: Süreç resmen başladı

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vi...

Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik kriz...

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netl...

Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvar...

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?


