Hindistan daha önce yapılmayanı yaptı, uzay yarışında öne geçti

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Ağustos 23 2023
Hindistan'ın Chandrayaan-3 uzay aracı, bugün Ay'a sorunsuz bir biçimde indi. Hindistan Ay'ın az keşfedilen güney kutbu yakınına inen ilk ülke oldu.
Hindistan'ın Chandrayaan-3 uzay aracı bugün Ay'a indi. Chandrayaan-3 isimli misyonun başarılı olmasıyla Hindistan, Ay'ın az keşfedilen güney kutbu yakınına inen ilk ülke oldu. Misyonun ana hedeflerinden biri, bilim insanlarının gelecekte Ay'da insan yerleşimini destekleyebileceğini söylediği su bazlı buzları keşfetmek.

Hindistan'ın girişimi, Rusya'ya ait Luna-25'in aynı bölgeye inmeye çalışırken düşmesinden birkaç gün sonra gerçekleşti. Hindistan, misyonunda başarılı olmasıyla, Ay'a yumuşak iniş yapan dördüncü ülke oldu; daha önce bunu başaran Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Çin'in hepsi ekvator çizgisine yakın bir yere inmişti.

2019 YILINDAKİ GİRİŞİM BAŞARISIZ OLMUŞTU
BBC Türkçe'nin haberine göre Hindistan'ın 2019'da Chandrayaan-2 misyonunu güney kutbu yakınına indirme girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı ve araç Ay’ın yüzeyine düşmüştü. Chandrayaan-3 uzay aracı, 14 Temmuz'da Hindistan'ın güneyindeki Sriharikota Uzay Merkezi’nden kalkış yaptı.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'nün (ISRO) kurucusu Vikram Sarabhai'nin anısına Vikram adı verilen iniş aracı, orta bölümünde Sanskritçe bilgelik anlamına gelen Pragyaan adlı 26 kg'lık geziciyi taşıyor. Ay'a yolculuk Hindistan'da büyük bir heyecan yarattı ve ülkenin dört bir yanından misyonun başarısı için dua ve dilekler yağdı.

'SİSTEMLER DÜZENLİ KONTROLLERDEN GEÇİYOR, GİDİŞAT SORUNSUZ'
ISRO, inişin canlı yayınlanacağını duyururken öğrenciler dahil olmak üzere milyonlarca kişi yayını izledi. ISRO Yönetim Kurulu Başkanı Sreedhara Panicker Somanath da konuya ilişkin açıklamasında aracın başarılı bir yumuşak iniş yapacağından emin olduğunu söylemişti. Somanath, Chandrayaan-2 kazasından elde edilen verileri dikkatle incelediklerini ve aksaklıkları gidermek için simülasyon çalışmaları yaptıklarını da be

Bu haberler de ilginizi çekebilir