Merkel: Mülteci alımı durdurulmadı, sınırların kapatılması söz konusu değil


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'ya mülteci alımının durdurulmadığını belirterek, sınırların kapatılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Mülteci krizin üstesinden geleceklerini ifade eden Merkel, Türkiye ile Avrupa'nın ise birbirine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Başbakan Angela Merkel (CDU), başta Suriyeli olmak üzere savaş ve kriz bölgelerinden gelen mültecilerin Almanya'ya kabul edilmesini savundu. Alman Devlet Televizyonu ARD'ye konuk olan Başbakan Merkel, 'Mülteci krizinde planı yok. Kapı arkasında kalıyor' eleştirilerine cevap verdi.

"Biz bu işin üstesinden geleceğiz. Başaracağız." diyen Merkel, sığınmacı krizinin çözümünün öncelikle kendi ödevi olduğunu vurguladı. Mülteci krizinin çözümü için bir planı olduğunu vurgulayan Merkel, başbakan olarak tarihi bir olayda her şeyi yoluna koyma, insanlarda krizin aşılacağına dair ümidi koruma sorumluluğu olduğunu dile getirdi. Yarının ne getireceğinin bilinmediğini fakat başbakan olarak kendisinin işlerin yolunda gitmesini sağlamak için çalıştığını ifade etti.

Başbakan Merkel, Bavyera Başbakanı ve iktidar ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik partisi Başkanı Horst Seehofer'in Merkel'in mülteci sorunu çözmek için planı olmadığını ileri sürerek eleştirmesine cevap verdi. Merkel, "Özgür bir ülkeyiz. Benim ödevim, Horst Seehofer ve bir başkasından farklı. Ben bu sorunu çözmek zorundayım." dedi.

Mülteci krizi nedeniyle başbakanlığını riske etmeye hazır olup olmadığı sorusuna ise Merkel, "Ben yapabileceğim en iyi şekilde var gücümle çalışmaya hazırım. Bu konuda yoluma gitmeyelim." cevabını verdi. Merkel, mülteci krizinin iki Almanya'nın birleşmesinden sonra en zor süreç olabileceğini kaydetti. Eyaletlere ve mültecilere yardım edenlere daha fazla destek çıkılması gerektiğini söyleyen Başbakan Merkel, mültecilerin de Almanya'nın kanun ve değerlerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE İLE AVRUPA'NIN BİRBİRİNE İHTİYACI VAR

Türkiye'de iki milyondan fazla mülteci olduğunu belirten Merkel, Avrupa'nın Türkiye ile karşılıklı birbirine ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye'deki mültecilerin durumlarının kötü olmadığını sığınmacıların 300 bin kadarının Avrupa gelmek istediği bilgisini verdi.

Türkiye ile AB'nin üyelik müzakerelerini devam ettiğini hatırlatan Merkel, kendisinin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu fakat bunun Türkiye ile görüşmeyeceği anlamına gelmediğini belirtti. Merkel, bir soru üzerine, terör örgütü PKK'nın Almanya'da yasaklı olduğunu hatırlattı. CİHAN
<< Önceki Haber Merkel: Mülteci alımı durdurulmadı, sınırların kapatılması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER