Reflü hastalarına sahur ve iftar tavsiyeleri
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Mayıs 5 2020
Ramazanda değişen yeme içme alışkanlıklarının reflüsü bulunan kişilerde ciddi sıkıntıları tetikleyebilir. İşte Uzmanından sahur ve iftar için tavsiyeler.
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sait Buğdacı, yaptığı açıklamada, mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasına "reflü" dendiğini, mideden yukarı çıkan asitli mide suyu ve sindirim enzimlerinin yemek borusu dokusuna zarar verdiğini kaydetti.
Orucun reflünün etkilerini azalttığını ifade eden Buğdacı, "Oruç, mide içerik ve asit miktarını uzun süre düşük tutar ve reflüyü azaltır. Bazı reflü hastalarının 'göğsümdeki yanma nedeniyle yemek yemiyorum' dediklerine şahit oluruz. Bu hastalar aç kalarak şikayetlerini dindirmektedirler. Aslında reflü, ilaç tedavisi ile sürdürülebilir bir yaşamın mümkün olduğu hastalıktır." diye konuştu.
Araştırmaların, oruçlu hastaların reflü açısından kendilerini daha iyi hissettiklerini gösterdiğini, reflü ataklarının önlemesi için az yemek yemenin önemli olduğunu dile getiren Buğdacı, şöyle devam etti:
"Sıvı gıdalar bir saat, katı gıdalar ise 3 saat içinde sindirilir ve mideden 12 parmak bağırsağına aktarılır. Buna göre aşırıya kaçılmamış olması şartıyla sıvı ağırlıklı öğünlerden bir saat sonra, iftar veya sahur farketmez, katı ağırlıklı öğünlerden de 2-3 saat sonra mide tümüyle boşalmış olur. Dini literatürde Peygamberimizin (asm)acıkmadıkça yemeyip, sofradan tok olarak da kalkmaması reflü için de ideal uygulamadır."
Prof. Dr. Buğdacı, reflü hastalarına, iftar veya sahurdan hemen sonra uzanmak istemeleri halinde 20-30 derecelik açısı bulanan reflü yastığı kullanmaları tavsiyesinde bulundu.
"Sigara kullananlarda reflü belirgin artar"
Reflü hastalarına iftar ve sahur için önerilerde bulunan Buğdacı, şunları kaydetti:
"Reflü hastaları genel prensip olarak kendilerini rahatsız ettiğini bildikleri yiyeceklerden uzak durmalıdır. Sigara kullananlarda
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Enkaza ulaşıldı, kurtulan yok: Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Haymana civarında düştü!2.Suriye’de Hakan Fidan’a Soğuk Duş3.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!4.Ne mesaj taşıyor? Karadeniz'de Türk gemisine kamikaze dron saldırısı yapıldı!5.MEB yine yapacağını yaptı: Yıllardır sürüyordu kaldırdı!
6.Karadağ kısa süre önce yaşanan krizden sonra vize kararını verdi!7.Daltonlar çetesine bir soruşturma daha: Mahkeme salonunda jandarmaya saldırmışlardı!8.Uyuşturucu Soruşturması: Emrullah Erdinç serbet9.Otobüs umre için Arabistan'da bulunan Türk kafilesinin içine daldı: Ölü ve yaralılar var!10.İşte 2026'nın asgari ücret rakamı!

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER







