Rusya’nın Afrika’daki varlığı küresel gerilime dönüşür mü?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Temmuz 31 2023
Samanyoluhaber.com yazarı, Rusya Uzmanı Arif Asalıoğlu'nun yazısı
ARİF ASALIOĞLU
Geçtiğimiz hafta Perşembe ve Cuma günleri St. Petersburg’da, yaklaşık 50 ülkeden devlet başkanları ve üst düzey heyetlerin olduğu Rusya-Afrika Zirvesi gerçekleşti. Rusya ve Afrika ülkeleri arasında ticari, ekonomik, enerji, bilim-teknik, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi konuşuldu ve çok sayıda proje masaya yatırıldı. Ukrayna savaşı nedeniyle, Batı’dan izole edilen Rusya, Çin, Hindistan, Şangay İşbirliği Örgütü ve BRİCS gibi kurumsal partnerlerine yenilerini ekleyerek Afrika kıtasına tam bir açılım yapmış oldu.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Rusya-Afrika Zirvesi esnasında genel kurul ve ikili görüşmelerde söylediği proje ve planların geçici mi, sadece stratejik nitelikte mi olup olmadığını zamanla göreceğiz. Çünkü ticari hedefler, siyasi vizyonun malzemesi olduğunda sonuç aksiyle tepiyor. Rusya böyle bir hatayı en bariz şekilde Balkanlar’da göstermişti. Şimdi Sırbistan dışında pek taraftarı kalmadı diyebiliriz.

Batı’ya yönelme eğilimi şimdilerde Afrika ülkeleriyle ilişkilerden geride kaldı
Rusya’nın dış politikada ağırlıklı olarak, artık Asya ve Afrika ülkelerine yöneldiği hem belgelere (Dış Politika Konsepti gibi) hem de diplomasiye yansıyor. Kremlin, yeni strateji doktrininde Çin ve Hindistan ile olan ilişkileri ön plana çıkararak "Avrasya kıtasında egemen ve dost küresel güçlerle bağların derinleştirilmesinin" önemine de vurgu yapıyor. Aynı bunun gibi Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Mısır ve diğer İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri ile kapsamlı ortaklık ilişkilerinin derinleştirilmesine önem veriliyor. Son 20-30 yıl Batı’ya yönelme eğilimi şimdilerde Afrika ülkeleriyle ilişkilerden bile daha geride kaldı. Moskova, Afrika kıtasına büyük yat
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Milletvekili Lütfü Türkkan skandalı açıkladı!2.ABD donanmasını alarma geçiren olay: Yaptırımları delen gemi Türk menşeli çıktı3.İddia: ‘Erdoğan’dan vekillere ekran izni'4.AKP'li Şamil Tayyar, partisinin 'ekran' krizini anlattı: 'Artık yüzde 50+1'in kolay alınamayacağı ortaya çıktı'5.Ankara'da düşen Libya uçağının kara kutusu neden Almanya'ya gönderildi?
6.AKP'li Çavuşoğlu'nun kardeşi de var: PFDK'ya sevk edildi7.Telegram'dan tetikçi ilanına gözaltı: Lütfü Türkkan duyurmuştu!8.İstanbul Barosu Başkanı: Cezaevlerinde sadece anneler değil, çocukları da cezalandırılıyor9.Futbolda bahis skandalı: TFF 9 hakemi PFDK’ya sevk etti10.Gazze'de ağır kış: Yakıt bitti hastanelerin servisleri kapanıyor!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







