Şanlıurfa öğretmen açığı sıralamasında Türkiye ikincisi

Şanlıurfa öğretmen açığı sıralamasında Türkiye ikincisi

Şanlıurfa 5 bin 500 öğretmen açığı ile Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor. Sendikalar eğitimde son sıralarda olmada en önemli etkenin öğretmen eksikliğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Aktif Eğitimciler Sendikası(AKTİF-SEN) Şanlıurfa Şubesi, illerin öğretmen açığı ve norm fazlasını inceledi. Konu ile ilgili açıklama yapan Sendika Şanlıurfa Şube Başkanı Osman Çakmak, Türkiye geneli 130 bin öğretmen açığının olduğunu söyledi. İstanbul'da 22 bin öğretmen açığının olduğunu kaydeden Çakmak, öğretmen açığında Şanlıurfa'nın 5 bin 500 ile ikinci sırada olduğunu ifade etti.

Öğretmen açığının merkezi sınavlarda başarısızlığımızın temel nedenlerinden biri olduğunun altını çizen Osman Çakmak, öğretmen açığının ilçelere göre dağılımını şöyle açıkladı: Siverek; 789, Eyyübiye; 776, Viranşehir; 730, Haliliye; 684, Akçakale; 477, Suruç; 382, Ceylanpınar; 354, Harran;352, Karaköprü; 268, Birecik; 217, Bozova; 198, Halfeti: 154 ve Hilvan 147

"MERKEZ 3 İLÇEDEKİ ÖĞRETMEN AÇIĞI ÇOK İLİN TOPLAM ÖĞRETMEN AÇIĞINA DENK"

AKTİF-SEN Şanlıurfa Şube Başkanı, öğretmen açığında ilk sıraları sınıf öğretmenliği, İngilizce ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşları aldığını kaydetti.

Merkez 3 ilçenin 2 bine yakın öğretmen açığı bulunduğunu vurgulayan Osman Çakmak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sayılara baktığımızda merkez 3 ilçemizde bin 750 öğretmen açığı bulunmaktadır. Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mardin ve Van'da bulunan öğretmen açığı sayısı ile Şanlıurfa merkez 3 ilçenin açık sayısının eşit olması çarpıklığı net olarak ortaya koymaktadır."

Ankara'da bin 315, Malatya'da 357, Eskişehir'de 205, Kırşehir'de 133 öğretmen fazlalığı bulunduğu belirten sendikanın Şanlıurfa Şube Başkanı, dershanelere alternatif olarak gösterilen okul kurslarında da istenilen verim alınamaması eğitim keşmekeşini daha da arttırdığını kaydetti.

Yaşanan sorunlarla ilgili 5 maddelik öneride bulunan Osman Çakmak, şu ifadelere yer verdi: "Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki öğretmen açığının kapatılamamasının nedenleri belirlenmeli ve bu nedenlere çözüm üretilmelidir. Belirtilen bu 130 bin öğretmenin atamasını bir an önce yapılmalıdır. 130 bin öğretmen ataması yapılamıyorsa öncelik doğu ve güneydoğu illerine verilip başta ilimiz olmak üzere tüm öğretmen açığı kapatılmalıdır. Sürekli öğretmen sirkülasyonunun yaşanmasından dolayı öğrencilerde oluşan alt yapı eksikliğinin giderilmesi için okul kurslarındaki saat kısıtlaması kaldırılmalı ve kurslar sık sık denetlenmelidir. İlimizin birçok okulunda 40'ın üzerinde olan sınıf mevcutları sayısı 30'un altına düşürülmelidir."

Diğer sendikalara da bu sorunun çözümü için çağrıda bulunan Çakmak, "Sendikalar başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşlarını rakip değil refik olarak görüyoruz. Hiç olmazsa ilimizin yıllardır çözülemeyen böylesine önemli bir sorunu için aynı masada aynı koro olalım. Başta ilimiz olmak üzere bu bölgedeki öğretmen açığının kapatılmaması öğrencilerimizin artık kaderi olmasın istiyoruz. " diyerek sözlerini tamamladı.
CİHAN
<< Önceki Haber Şanlıurfa öğretmen açığı sıralamasında Türkiye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER