'Siyasi mahkumlar serbest bırakılmalı'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Eylül 21 2022
AP-TBMM Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Sergey Lagodinsky, Türkiye'de temel haklar ve demokrasi alanında somut gelişme olmadıkça, vize serbestisi gibi konularda ilerleme sağlanmayacağını söyledi.
'Siyasi mahkumlar serbest bırakılmalı'
Avrupa Parlamentosu-TBMM Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Sergey Lagodinsky, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üyelik hedefine ilişkin olarak Türkiye'nin stratejik kararsızlık göstermesinin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere zarar vereceğini dile getirdi. İstanbul ziyareti sırasında DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Lagodinsky, "Türkiye'nin NATO üyesi olarak güvenebileceğimiz bir müttefik olması meselesi, net bir mesele olmalı" dedi. Gezi davası sürecini de yakından takip eden Yeşiller partili Alman siyasetçi Sergey Lagodinsky, "Bütün siyasi mahkumlar serbest bırakılmalı" ifadelerini kullandı.

DW'nin Avrupa Parlamentosu-TBMM Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Sergey Lagodinsky'e sorduğu bazı sorular ve yanıtları şöyle:

Deutsche Welle Türkçe: İstanbul'da Temmuz ayında imzalanan Ukrayna ile Rusya arasındaki tahıl koridoru anlaşması, Türkiye açısından diplomatik zafer olarak görüldü. Anlaşma, Türkiye'nin Avrupa'daki algısını nasıl etkiledi?

Sergey Lagodinsky: Dünya için çözüm bulabildiğimiz her adımın iyi olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan baktığımızda Türkiye'nin dünya için faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Rusya'nın bu durumla ilgili bazı sorunları olduğunu biliyoruz. Putin tahıl anlaşmasının yoksul ülkelere fayda sağlamadığını iddia etti. Bunu söyleyecek bir meşruluğu olmadığı fikrindeyim. İşgal ettiği ve katliam yaptığı bir ülkeden gidecek gıdayı kimin alması gerektiğini eleştirmenin Putin'e kalmadığı kanaatindeyim. Anlaşmanın devam edeceğini umuyorum. 24 Şubat'ta başlayan durum, Türkiye'nin ve bölgenin stratejik rolünü değiştirdi. Türkiye'nin, Montrö Sözleşmesi'nin uygulanması, Ukrayna davasına destek vermesi ve Ukrayna'ya askeri ekipman sağlaması bir tarafta dururken, diğer tarafta Rusya ile arabuluculuk rolü üstlenmeye çalışması elbette bölge için önemli. Türk ortaklarımızı bu durumu fazla dikkatsizce kullanmamaları

Bu haberler de ilginizi çekebilir