TikTok:Bir korsanlık hikâyesi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Eylül 26 2020
Video paylaşım uygulaması TikTok dünyanın gündeminde. Konuyla ilgili arka arkaya baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. TikTok’un ana şirketi ByteDance, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Oracle ve Wal-Mart ile ilkesel bir anlaşmaya vardığını ve üç tarafın hızla Çin ve Amerika Birleşik Devletleri yasalarına uygun bir şekilde iş birliğine gideceklerini duyurdu.
Açıklamada, bu mutabakatın ABD yönetimine bir teklif olarak sunulduğu belirtildi ve TikTok, üçlü uzlaşmanın şirketin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gelecekteki operasyonları ve gelişimiyle ilgili sorunları çözeceğine inandığını belirtti.
ABD Başkanı Trump, aynı gün, TikTok'un Oracle ve Wal-Mart ile işbirliği planını ‘prensipte’ kabul ettiğini söyledi. ByteDance geçtiğimiz günlerde Beijing Belediye Ticaret Bürosuna “Çin Halk Cumhuriyeti Teknoloji İthalat ve İhracatının Yönetimi Yönetmeliği” ve “İhracattan Yasaklanan ve Kısıtlanan Teknolojiler Kataloğu” uyarınca bir lisans başvurusunda bulunduğunu belirten bir açıklama yaptı. Buna yanıt olarak Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng, 24 Eylül’de düzenlenen bir basın toplantısında, ByteDance tarafından sunulan teknoloji ihracat lisans başvurusunun alındığını ve ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak inceleneceğini söyledi.
"Modern korsanlık" taktikleri
Bazı Amerikalı politikacıların baskısı altında, ilgili Amerikan şirketleri geçtiğimiz günlerde Çinli Bytedance şirketine ait bir internet platformu olan TikTok ile sözde bir anlaşmaya vardıklarını iddia ettiler. Bu zorlayıcı işlemin nihai sonucu henüz belirlenmedi, ancak ABD’nin kural tanımayan ekonomik zorbalığının ve kişisel kazanç için başvurduğu vahşi araçların, bir tür “modern korsanlık” olduğu ortaya çıkmış durumda.
Amerika Birleşik Devletleri’nin korsan mantığı, “ulusal güvenlik” kisvesi altında olduğu sürece, suçlamanın gerçek bir kanıtı olmasa bile “av” hedeflerine kolayca zarar verebiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin TikTok işlemlerini zorla sattırma süreci, keyfi siyasi manipülasyonlarla dolu bir şekilde ilerliyor.
Business Insider web sitesi ve diğer birçok medya organı, ABD’n
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Suriye’de Hakan Fidan’a Soğuk Duş2.Enkaza ulaşıldı, kurtulan yok: Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Haymana civarında düştü!3.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!4.Amsterdam Oost Belediyesinden Birlikte Yaşama Kültürüne Güçlü Bir Katkı5.MEB yine yapacağını yaptı: Yıllardır sürüyordu kaldırdı!
6.Karadağ kısa süre önce yaşanan krizden sonra vize kararını verdi!7.Otobüs umre için Arabistan'da bulunan Türk kafilesinin içine daldı: Ölü ve yaralılar var!8.15 Temmuz sonrası iktidarın çöktüğü giyim devi Aydınlı Grup satıldı: İşte yeni sahibi...9.İşte 2026'nın asgari ücret rakamı!10.Daltonlar çetesine bir soruşturma daha: Mahkeme salonunda jandarmaya saldırmışlardı!

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER







