TL sıkıştı, piyasa faizleri sert yükseldi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Aralık 30 2021
Dolar/TL, geçen hafta TL mevduata Hazine ve Merkez Bankası (TCMB) destekleri açıklaması başlayan kamu destekli adımlarla 18.4 tarihi zirvesinden 10'a doğru sert düşüş sonrası tekrar yükselişe geçerek 13'ü aştı. Mevduat faiz oranları yüzde 20'nin üzerine çıkarken, yükselen fonlama maliyetleri kredi faizlerine de yansıdı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dolar/TL'de dünkü yüzde 7'ye yakın yükselişe ilişkin bir soruya keskin düşüşten sonra salınımların normal olduğu şeklinde yanıt verdi. Yabancı yatırımcıların genel olarak tatil nedeniyle işlem yapmadığı yılın son günlerinde hacimler sınırlı seyrediyor.

Bugün piyada TCMB'nin haftalık para banka rezerv ve menkul kıymet istatistikleri yakından takip edilecek.

Ekonomi yönetiminin verdiği bilgilerle öncü verilerden yapılan hesaplamalar arasında fark görüldüğünü belirten bankacılar bu kapsamda TCMB haftalık verilerini bugün daha yakından izleyecek.

TCMB'NİN REZERVLERİ SERT DÜŞTÜ

Bankacıların öncü verilerden yaptığı hesaplamalara göre TCMB'nin doğrudan müdahale açıklamadığı geçen hafta net rezervlerde 2.5 milyar dolar, brüt rezervlerde ise 3.5-5 milyar dolar arasında düşüş gerçekleştiği tahmin ediliyor.

İşlemciler rezervler gerçekleşen düşüşü kamu müdahalesi olarak yorumlarken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati kamunun düşüşte payı olmadığını söyledi. Ancak TCMB'nin rezervlerindeki düşüşlere ilişkin bugüne kadar TCMB ya da Hazine'den bir net bir açıklama ise yapılmadı.

TCMB verilerine göre, bankanın net rezerleri önceki hafta 21 milyar dolardan 12 milyar dolara geriledi. Reuters'ın hesaplarına başvurduğu üç bankacı TCMB bugün açıklanacak net rezervlerinin 12 milyar dolardan 10 milyar doların altına düşeceğini tahmin ettiler. Veri bugün saat 14.30'da açıklanacak.

Yine bankacıların öncü verilerden yaptığı hesaplamaya göre bugün açıklanacak TCMB verilerinde bireylerin döviz cinsi mevduatlarında geçen hafta 500 milyon dolar düşüş, kurumların döviz cinsi mevduatlarında ise 1.5 milyar dolar yükseliş gerçekleştiği tahmin edildi.

Nebati ise bireysellerin döviz mevduatının geçen hafta 169 milyar dolardan 162 milyar dolara düştüğünü belirtti.

PİYASALAR, NEBATİ'NİN AÇIKLAMASINI BEKLİYOR

TCMB'nin dün açıkladığı ve piyasada tahvil alımları kısmı yakından ta

Bu haberler de ilginizi çekebilir