[Turhan Bozkurt yazdı] Amerika'dan gelen o mesaj...
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Mayıs 13 2020
Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın "Görünüm oldukça belirsiz. Aşağı yönlü riskler çok fazla." uyarısında bulunduğu ve Alman Borsası'nın (DAX) yüzde 2,5'e yakın düştüğü bir günde Türkiye'de Borsa İstanbul ve döviz piyasasında bahar rüzgârları esiyor. Bu yalancı bir bahar mı? Yoksa kazın ayağı hiç öyle değil mi? Samanyoluhaber ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, Amerika'dan Ankara'ya gelen mesajı da dikkate alarak yorumladı.
Türkiye'de “serbest piyasa” düzeninin ismi var. 1980 öncesinde döviz bulundurmanın yasak olduğu dönemlerden halliceyiz.
Bankalar yurt dışından gelen dövizi TL olarak ödüyor müşteriye. Döviz mevduatını çekmek isteyen müşteriye bugün git, yarın gel" deniliyor. Tabela, vitrin parlak nasıl olsa!
Herkes bir yol tutturmuş gidiyor. Artık Saray’ın talimatları yön veriyor piyasalara.
Borsa İstanbul’un (BİST) da dövizin de hangi seviyede kalacağı tek bir merkezden nokta atışı ile belirleniyor.
Dolarda 1 Mayıs tatilinde gaflete düşen ve 7 TL barajının yıkılmasının müsebbi üç kamu bankasının genel müdürü zılgıtı yiyince soluğu tanzim satış çadırı kurmakta buldu.
İKİ GÜNDE 2 MİLYAR DOLAR SATTILAR
Konuya yakın kaynaklar kamu bankalarının son iki günde 6,92 TL ila 6,98 TL arasında fiyattan 2 milyar dolara yakın döviz sattığını belirtiyor.
Otoriter rejimler semboller etrafında şekillenen irrasyonel bir dünyada neşvünema bulur.
Hakiki başarıların yok denecek kadar az olduğu bir dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) düşen oylarını bir yerde durdurabilmesi, seçmen tabanına umut vaat edebilmesi için semboller etrafında harikalar diyarı inşa etmekten başka çaresi kalmadı.
Devlet mekanizması Saray marifeti ile hayal tacirliğinin taşeronuna dönüştürüldü.
Algı ile hakikat arasındaki uçurum büyürken, Merkez Bankası’nda (TCMB) döviz rezervleri sadece mart ayında 16,5 milyar dolar eridi. Altın dahil net rezerv 25 milyar doların altında.
<
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Yeneroğlu'ndan, Özel’e hukuk tembihi: Edirne cezaevinde çocuklarıyla yatan kaç anne var biliyor musunuz?2.Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa Güngör'ün Türkiye'ye iade riski var!3.Zeydan Karalar'ın tutuklu kalmasına gerekçe gösterilen deliller dosyada yokmuş!4.17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati dikkat çekti: İşte o saat!5.Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Özel'e tepkiler büyüyor
6.Sadettin Saran suçlamalar için ne dedi? İşte ifadesi...7.Putin'in seçim çağrısı Zelensky'i kızdırdı: 'Ona kalmadı'8.İsrailliler Netanyahu hükümetini protesto etti: 'İsrail tarihinin en kötüsü’9.Hakan Fidan'a AKP'li Ensarioğlu'ndan partiyi karıştıran çıkış: 'Ya görevi bırakır ya da görevden alınır'10.'Kemal Gülen ile Yoldayız' yeni bölümüyle yayında: Kaçırmayın!

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER

Yeneroğlu'ndan, Özel’e hukuk tembihi: Edirne cezae...

Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa G...

Zeydan Karalar'ın tutuklu kalmasına gerekçe göster...

17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati...

Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Öze...


