Türkiye'de Yoksul Çocuk Sayısı 10 Milyona Dayandı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Kasım 15 2024
TEPAV'ın çocuk yoksulluğu araştırmasına göre; Türkiye’de yoksul çocuk sayısı 9 milyon 590 bine ulaştı. Çalışmada, 2 milyon çocuğun ise “derin yoksulluk” içinde olduğu vurgulanarak durumun vahametine işaret edildi.
İzmir'in Selçuk ilçesinde 5 çocuğun, anneleri hurda toplamak zorunda olduğu için evde yalnız kalmaları ve çıkan yangında hayatlarını kaybetmesi Türkiye'yi yasa boğdu. Yaşanan acı olay çocuk yoksulluğuna bir kez daha dikkat çekerken, bu durumun çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimini engellediğini vurgu yapıldı.
Ekonomim'den Mehmet Kaya'nın haberine göre; çocuk yoksulluğuna yönelik Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) bünyesinde yayımlanan Ekrem Cünedioğlu ve Yağmur Uzunırmak çalışmasında, TÜİK, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı yoksulluk tanımı kullanıldı. Buna göre, 2022 verilerinden 2023’te yayımlanan istatistiklere göre, 0-17 yaş grubunda 7,03 milyon çocuk yoksulluk içinde yaşıyor.
GİTTİKÇE ARTIŞ GÖSTERİYOR
Yoksul çocuk oranı yüzde 31,3 olarak ölçüldü. Çalışmada, 2017’ye kıyasla artış eğilimi gözlenmekle birlikte, yaş gruplarına bakıldığında bazı gruplardaki artışın yüksekliği dikkat çekti. Yoksulluk hesabında eşdeğer hane fert geliri (hanelerde yaşayan kişi sayısının eşitlenerek fert geliri oluşturulması) yerine bir başka istatistiki tanım olan kişi başına gelir dikkate alındığında, medyan gelirin yüzde 60’ının altında yaşayan çocukların yoksulluk oranı yüzde 42,2 olarak hesaplanıyor. Yoksul çocuk sayısı ise 9 milyon 590 bin kişiye ulaşıyor.
Kişi başına gelir hesabına göre yaş kırılımına bakıldığında ise bebek ve çocuklarda yoksulluk oranı daha yüksek seviyelere ulaşıyor. 2022 verilerine göre bebeklerde (0-2 yaş) yüzde 41,4, çocuklarda (3-14 yaş) yüzde 43,8, gençlerde (15-24 yaş) yüzde 29,9, 25+ yaş nüfusta ise yüzde 18,2 yoksulluk oranına ulaşılıyor. Türkiye’de bebeklerin çok büyük bir kısmı yoksul koşullarda yaşıyor.
2 MİLYON ÇOCUK DERİN YOKSULLUK İÇİNDE
Yine TEPAV bünyesinde yayımlanan Hakan Yılmaz çalışmasında ise EUROSTA
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Covid aşıları öldürüyor mu? 4 yıllık araştırmanın sonuçları açıklandı2.Dünya bu iddiayı konuşuyor: ABD Maduro'yu kaçırırken kan kusturan gizemli bir silah kullandı!3.İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduya talimat verdi'4.Maduro'dan oğlu aracılığıyla ilk mesaj: 'Ben bir savaşçıyım'5.Her bir alışveriş bir risk

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







