Türkiye'de yükselen Amerikan karşıtlığının kaynağı ne?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ağustos 24 2018
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türk Lirası’ndaki değer kaybından dolayı Washington'u suçlamasıyla birlikte Türkiye'deki Amerikan karşıtlığının yükselişe geçtiği gözleniyor.
Amerikaninsesi.com'dan Dorian Jones'un haberine göre İstanbul'da televizyon kameraları karşısına geçenler dolar banknotlarını yakıp ”Amerikalılar'ı dize getireceğiz” sloganları atarken Amerikan karşıtı öfke, ülkenin dört bir yanında hissediliyor.
Adana'da dolar banknotlarını yakan bir başka kişiyse ”Herkes bunu görsün, herkes vatanını, ülkesini sevsin. Kimse bizi dolarla yakamaz. Doları biz yakarız, Amerikan mallarını protesto edeceğiz,” dedi.
Sosyal medyada sıkça paylaşılan bir video görüntüsündeyse bir kişinin akıllı telefonunu balyozla kırdığı görülüyor.
Yaptığı milliyetçi konuşmalarda eleştiri dozunu giderek arttırarak Amerikan karşıtlığını körükleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halkı, iPhone ve diğer Amerikan teknoloji ürünlerini boykot etmeye çağırdı.
Erdoğan'ın öfkesi, çoğu Ağustos ayının başından bu yana olmak üzere Türk Lirası’nın değerinin neredeyse yüzde 40'ını yitirmesinden kaynaklanıyor.
Erdoğan, hafta başında yayınladığı Kurban Bayramı mesajında, ekonomiye yönelik bir saldırının bayrağa ve ezana yönelik saldırıdan farklı olmayacağını, hepsinin aynı amacı taşıdığını, bu amacın da Türkiye ve Türk halkını dize getirmek olduğunu kaydetti.
Liranın Ağustos'taki değer kaybından, Amerikalı rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılmaması üzerine iki Türk bakana yaptırım ve gümrük tarifeleri uygulaması getiren Başkan Trump sorumlu tutuluyor. Erdoğan, Washington'u, NATO müttefiki olan Türkiye'ye karşı ekonomik savaş açmakla suçluyor.
Öte yandan Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, ”Türk hükümeti Rahip Brunson'u serbest bırakmamakla büyük hata etti. Bu hatalı durum her geçen gün devam ediyor. Bir NATO müttefiki, Batı'nın parçası olarak doğru ola
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Covid aşıları öldürüyor mu? 4 yıllık araştırmanın sonuçları açıklandı2.Dünya bu iddiayı konuşuyor: ABD Maduro'yu kaçırırken kan kusturan gizemli bir silah kullandı!3.İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduya talimat verdi'4.ABD'de protesto dalgası: 50 eyalette binler sokağa çıkıyor5.Maduro'dan oğlu aracılığıyla ilk mesaj: 'Ben bir savaşçıyım'

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







