Türkiye'ye yaptırımlar yolda
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Kasım 30 2021
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM'nin Osman Kavala kararını yerine getirmediği için Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlatılmasını görüşmek üzere toplanıyor. Türkiye'ye karşı yaptırım uygulanabilir.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi,iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilen hak ihlali kararını görüşmek üzere bu hafta bir kez daha Strasbourg'da toplanıyor.
Avrupa Konseyi'ni oluşturan 47 ülkenin büyükelçilerinden oluşan Komite'nin AİHM'nin "Kavala derhal tahliye edilmeli" kararını yerine getirmeyen Türkiye hakkındaki karar için toplanıyor. DW Türkçe'nin haberine göre; çarşamba günü "ihlal prosedürü" kararı alınması, resmi kararın da hafta sonuna doğru açıklanması bekleniyor.
Bakanlar Komitesi, Eylül ayındaki son AİHM gündemli toplantısında Ankara'nın Kavala hakkındaki kararı yerine getirmediğini not edip 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında yapılacak bir sonraki toplantıya kadar serbest bırakılmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46'ncı maddesi gereği bu davaya ilişkin olarak Türkiye hakkında "ihlal prosedürü" başlatacağı ihtarında bulundu.
Ankara o tarihten sonra Strasbourg'a gönderdiği görüşlerde AİHM'nin Kavala davasında ihlale hükmetmesine neden olan tutukluluk halinin 18 Şubat 2020 tarihinde sonlandığını, Kavala'nın şu anda başka bir davada Türk Ceza Kanunu'nun 309'uncu maddesi (cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırma) temelinde yargılandığını savundu.
Kavala'nın avukatları ve İfade Özgürlüğü Derneği ise Bakanlar Komitesi'ne ilettikleri görüşlerde, Ankara'nın AİHM kararını yerine getirmemekte ısrar ettiğini belirterek AİHS'nin 46'ncı maddesi gereği ihlal prosedürünün başlatılması çağrısında bulundu.
İHLAL PROSEDÜRÜ NEDİR, SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
AİHS'nin 46'ncı maddesi gereği AİHM'nin kesinleşen kararları, infazı denetleyecek olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne gönderiliyor. Bu maddenin 4'üncü bendi, AİHS
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Suriye’de Hakan Fidan’a Soğuk Duş2.Enkaza ulaşıldı, kurtulan yok: Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Haymana civarında düştü!3.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!4.Amsterdam Oost Belediyesinden Birlikte Yaşama Kültürüne Güçlü Bir Katkı5.MEB yine yapacağını yaptı: Yıllardır sürüyordu kaldırdı!
6.Karadağ kısa süre önce yaşanan krizden sonra vize kararını verdi!7.Otobüs umre için Arabistan'da bulunan Türk kafilesinin içine daldı: Ölü ve yaralılar var!8.15 Temmuz sonrası iktidarın çöktüğü giyim devi Aydınlı Grup satıldı: İşte yeni sahibi...9.İşte 2026'nın asgari ücret rakamı!10.Daltonlar çetesine bir soruşturma daha: Mahkeme salonunda jandarmaya saldırmışlardı!

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER







