Üç fotoğraf, üç günah ve üç dönem

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Eylül 20 2022
Her devrin, devletin ve toplumun çöküşünün geçirdiği safha ve bozulmayı ifade etmesi açısından önemli.
HÜSEYİN ODABAŞI

Burada yakın tarihimizin değişim ve dönüşümlerini ifa eden üç fotoğraftan bahsedeceğim. Bunlar yıkılma ve bozulma fotoğrafları. Her devrin, devletin ve toplumun çöküşünün geçirdiği safha ve bozulmayı ifade etmesi açısından önemli. 

Birincisi para fotoğrafı: 17/25 Aralık Operasyonları’ndan sonra Rıza Zerrab’ın cep telefonundan para balyaları ile fotoğrafları çıktı. Zerrab deyip geçemeyiz. Rıza Zerrap, devleti idare edenlerin rüşvet, hırsızlık ve kara paranın kalbi hükmündeydi.  Bu çarktan elde ettiği paraların bir kısmını üst üste yığdı ve kendi boyuna varan bu paralarla fotoğrafını çekti. Bu aslında devleti idare edenlerin yolsuzluklarının en açık belgesiydi. Çalarak yolsuzluk yapan idareciler zenginleştikçe milletin şahs-i manevisi hükmündeki devlet fakirleşti. Fakat millet bu ters orantıyı anlayamadı, fark edemedi. İdarecileri zengin olan bir devletin kendisi fakirdir. İdarecileri ve yüksek bürokratları fakir olursa bu da o devletin zengin olduğunu gösterir.  

Birleşmiş Milletler raporlarına baktığımızda dahi görülecektir ki; şu an yolsuzluk, hastalık ve açlık daha ileri dünyanın yani insanlığın en büyük sorunudur. Çünkü yolsuzluk, hastalıkları da açlığı da tetikler.  Dünya Bankası “kanser” olarak nitelendirdiği yolsuzluğu, kamu gücünün şahsi menfaatler elde etmek amacıyla kötüye kullanılması; Uluslararası Şeffaflık Örgütü ise emanet edilmiş yetkinin özel çıkarlar için kötüye kullanılması olarak tanımlamaktadır.

Aslında daha önce hukuk ve adalet bozulur sonra yolsuzluk artar bu da ekonomiyi mahveder.  Adalet sistemi ve Hukuku sağlam milletlerde yolsuzluk ve hırsızlık olmaz. Bu bakımdan yolsuzlukla çöken ekonomiyi düzeltmek isteyenler işe önce yolsuzluğun da önünü alan adaleti düzelterek başlamalılar. Hukuk ve adaletin toplumda gerekli olan desteği bulabilmesi de o mille

Bu haberler de ilginizi çekebilir