Yargıdaki çürümeye karşı TBB ve Barolar harekete geçti: HSK, iddiaları aydınlatmalı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ekim 17 2023
İstanbul Anadolu Adliyesi'nde bazı hakimlerin rüşvet aldığı iddialarının HSK'ye bildirilmesiyle ilgili açıklama yapan TBB ve 81 il barosu, şüphelerin aydınlatılması çağırısında bulundu.

Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın İstanbul Anadolu Adliyesi'nde bazı hakimlerin rüşvet aldığı, aracılık ve iş takibi yaptığıyla iddialarıyla dilekçe yazıp 6 Ekim'de Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) göndermesiyle ilgili Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 81 il barosundan ortak açıklama geldi.
Dilekçede yazanların soyut ve gerekçesiz söylemler değil, bir Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan iddialar olduğu belirtilen açıklamada, iddiaların şüpheye yer vermeyecek şekilde aydınlatılması gerektiği ifade edildi. HSK'ye çağrı yapılan metinde, "Gelinen aşama itibariyle, yargının tarafsızlık ve bağımsızlık niteliğini koruma görevi, başta Hâkimler ve Savcılar Kurulu olmak üzere idari ve adli makamlara düşmektedir" denildi.
'BAROLAR SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAK'
"İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu arasındaki resmî yazışmaların bir kısmı kamuoyuna yansımış ve gündem hâline gelmiş; ardından bu konuya ilişkin yayın ve erişim yasağı getirilmiştir. Resmî yazışmalarda dile getirilenler soyut ve gerekçesiz söylemler değil, bir Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan iddialardır.
Yargının işleyişinde etik ilkelerin gözetildiğinin görülmesi, yurttaşların yargıya güvenini artırarak hukukun üstünlüğünü pekiştirecektir. Çünkü adaletin yalnızca tecelli etmesi yetmez; tecelli ettiğinin görülmesi de gerekir. Bunu sağlamanın yolu, şeffaf ve hesap verebilir bir sistemin inşa edilmesinden geçer. Münferit vakalarda, yargı mensupları hakkında en küçük bir şüphe dahi, bütün bir adalet ve yargı sisteminin sorgulanmasına sebep olacaktır. Zira yargı mensuplarının yüklendikleri ağır sorumluluk, tek bir şüphenin dahi varlığını kaldırmaz.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan vakalar, hâkimlerin tarafsızlığına şüphe düşürecek niteli
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Covid aşıları öldürüyor mu? 4 yıllık araştırmanın sonuçları açıklandı2.Dünya bu iddiayı konuşuyor: ABD Maduro'yu kaçırırken kan kusturan gizemli bir silah kullandı!3.İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduya talimat verdi'4.ABD'de protesto dalgası: 50 eyalette binler sokağa çıkıyor5.Maduro'dan oğlu aracılığıyla ilk mesaj: 'Ben bir savaşçıyım'

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







