Yemen'de çatışan iki taraf barış için Cenevre'de


Yemen'deki krize çözüm bulmak için birbirleriyle çatışan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetimi ile Husilerden oluşan heyet, barış görüşmeleri için İsviçre'deki Cenevre kentine ulaştı.

Bir yıldır iç çatışmanın devam ettiği Yemen'de, Cumhurbaşkanı Hadi ve Husileri temsil eden heyetler, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre'nin Cenevre kentinde nihai ateşkes görüşmeleri için yarın bir araya gelecek. Toplantılar için Husilerin temsilcileri dün, Yemen hükümetini temsilen katılacak heyet ise bugün Cenevre'ye ulaştı.

Yemen Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdür Yardımcısı Abdullah El-Uleymi yaptığı yazılı açıklamada, "sorumluluk ve ciddiyetle görüşmelere katılacak heyetin hedefinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2216 sayılı kararının uygulanması" olduğunu ifade etti.

Yaklaşık on gün önce Yemen'in Aden kentinde Cumhurbaşkanı Hadi'yi ziyaret eden Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsicisi İsmail Velid El-Şeyh, "15 Aralık'ta Cenevre'de nihai ateşkes anlaşması" yapılabileceğini aktarmıştı. Ayrıca daha önce görüşmelere katılmayan Husilerin de bu toplantılara katılacağı belirtilmişti.

Barış görüşmelerin konuşulduğu son iki günde, Yemen'de Hadi taraftarlarlarına destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği saldırılarda, 60 silahlı Husi militanın öldürüldüğü duyurulmuştu. Yemen-Suud sınırında ise Husilerin açtığı ateş sonucu üst düzey bir Suudlu komutanın öldürüldüğü ileri sürülmüştü.

Öte yandan geçen hafta taraflar, görüşmeler tamamlanana kadar geçici ateşkes anlaşması yapmıştı. Yapılan bu anlaşma gereği geçici ateşkesin bugün itibariyle başladığı vurgulandı. CİHAN
<< Önceki Haber Yemen'de çatışan iki taraf barış için Cenevre'de Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER